130 GODINA NIŠKOG NARODNOG POZORIŠTA

Niško Narodno pozorište slavi jubilej vredan poštovanja – 130 godina postojanja. 

“Ni veliki entuzijasti i vizionari, kakvi su 1887. sigurno bili osnivači pozorišta „Sinđelić“, dok su izvodili predstave u kafani „Evropa“, ni glumci trupe koja je bila filijala Kraljevskogsrpskog narodnog pozorišta u Beogradu, dok su putovali po jugoistočnoj Srbiji, ni ansambl putujućeg pozorišta „Trifković“, pre nego što je otišao na front i u izbeglištvo 1915, ni glumci Niškog povlašćenog pozorišta i Pozorišta Moravske banovine– svi oni, i mnogi drugi, znani i neznani, slavni i anonimni, koji su ulagali ljubav, veru, talenat, strast–nisu mogli ni da sanjaju da zajedno stvaraju istoriju jedne značajne kulturne institucije, istoriju Narodnog pozorišta u Nišu”, saopšteno je iz Narodnog pozorišta.

Od 1939, kada je izgrađena zgrada na Sinđelićevom trgu, pa sve do danas, plejada velikih srpskih glumaca, reditelja i umetnika ostavila je delić sebe na niškoj pozorišnoj sceni. Do sada je izvedeno više od 10 000 predstava, a više od šest miliona gledalaca širom Srbije, bivše Jugoslavije i Evrope videlo je predstave niškog Narodnog pozorišta.

„Ostvarili smo saradnju sa mnogim evropskim i svetskim pozorištima i umetnicima, učesnici smo svih značajnih srpskih festivala i dobitnici mnogih nagrada. Na repertoaru naše kuće nalaze se svetski i nacionalni klasici, ali i dela savremenih pisaca i predstave modernog izraza. U umetničkom i estetskom smislu postavili smo visoke standarde i time doprineli kulturnom razvitku grada Niša i potvrdili svoj značaj ne samo na kulturnoj mapi Srbije nego i šire. Ipak, najveću zahvalnost dugujemo niškoj publici, jer je volela naše predstave, divila se omiljenim glumcima, sa nama se smejala i plakala, pa i onda kad nas je kritikovala– ostajala verno uz nas da nas isprati aplauzom. A za glumce nema veće nagrade od aplauza.“

Dan Narodnog pozorišta u Nišu biće obeležen 11. 3. premijerom predstave “Mrtve duše”, a pogledajte i repertoar za ceo mart.