16. MART – DAN SIMFONIJSKOG ORKESTRA

U četvrtak, 16. marta, biće održan koncert povodom obeležavanja godišnjice osnivanja Simfonijskog orkestra u Nišu. Na programu će biti dela Vivaldija, Mocarta i Sarasatea. Koncert se održava od 20 sati u sali Simfonijskog orkestra.

Niški Simfonijski orkestar prvi koncert je održao 16. marta 1953. godine. Godinu dana ranije, osnovan je kao instrumentalna formacija pri Radio Nišu, na čijem se talasima, u to vreme, svakodnevno mogla čuti i klasična muzika.

“Tada je orkestar imao samo dva školovana muzičara. Danas ima 32 radnika sa fakultetskim diplomama, ali trebalo bi da nas bude više da bismo bili filharmonija”, kaže violinistkinja Stanislava Alađozovski.

Ona će se predstaviti na koncertu povodom godišnjice niškoj publici, a pored nje će kao solisti na violini nastupiti  Sanja Jović, Milica Orlić i David Kurtić. Orkestar će predvoditi maestro Angel Stankov iz Bugarske, dugogodišnji saradnik Simfonijskog orkestra u Nišu. On je rekao da mu to predstavlja veliku čast i da mu je posebno drago što će dirigovati, između ostalog, i svojim studentima tom prilikom.