ANDJELA BRATI@

ANDJELA BRATI@

 

 

Jedna od najzanimljivijih flautistkinja mlađe generacije, Anđela Bratic, rođena je u Nišu,1980. godine. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Magistarske studije (Konzertexamen) završava na Univerzitetu “Johannes Gutenberg” (Hochschule für Musik) u Mainzu u klasi profesora Dejana Gavrića i stiče zvanje koncertnog soliste. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod eminentnih flautista i pedagoga Irene Grafenauer, Janoša Balinta , Josi Arheajma (soliste Izraelske filharmonije), Dejana Gavrića, a 2009. godine finansirana od strane Austrijskog ministarstva za nauku i kulturu boravila je na stručnom usavršavanju u Beču kod prof. Dieter Flurija, soliste Bečke filharmonije.

Dobitnik je više Republičkih i međunarodnih nagrada od kojih se izdvajaju I nagrada na Internacionalnom festivalu u Fivicanu (Italija), ,,Music world’’ u kategoriji solo flauta i I nagrada na istom takmičenju u kategoriji instrumentalna dua 2003. godine.

Kao solista nastupala je sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Niškim simfonijskim orkestrom, Kamernim orkestrom iz Praga, Kamernim orkestrom FU u Nišu, Akademskim orkestrom SKC-a Univerziteta u Nišu, Kamernim orkestrom „Imperio“ i Simfonijskim orkestrom Ho Chi Minh City-ja (Vijetnam), pod vođstvom uglednih dirigenata.

Učestvovala je na značajnim festivalima u zemlji: NIMUS, Mokranjčevi dani, Tisin Cvet, Constantinus, kao i Barski ljetopis, Dani muzike, Espressivo u Crnoj Gori i Spectrum u Sloveniji.

Nastupala je na konceratima resitalskog tipa u Nemačkoj, Grčkoj, Italiji, Švedskoj, Austriji, Francuskoj, Sloveniji, Makedoniji, Českoj, Vijetnamu, Rusiji, Madjarskoj,USA.

Kao članica “Mozarteum“ orkestra iz Salzburga, ostvarila je veoma uspešnu turneju po gradovima Nemačke i Austrije, 2010. godine.

2011. godine sa velikim uspehom, izvela je premijerno kompozicije srpskih kompozitora na 39. svetskoj konvenciji flautista u Americi, Šarlot, Severna Karolina.

Snimala je za potrebe RTS, RTCG, radio Beograda, niških TV stanica, Švedskog državnog radija , TVCG i Nemacke tv stanice SAT1.

Član je duvačkog kvinteta „Niški solisti“ kao i trija „Niški virtuozi“.

Od 2009. godine predaje na Fakultetu umetnosti u Nišu, kao docent na predmetu Flauta.

 

Izvodi iz kritika:

…Čistoća i boja zvuka, tehnika izvođenja i nijansiranje emocija dostigli najviše tačke. Na momente se činilo da je mlada i lepa flautistkinja šumska ili vodena vila Zizela ili Rusalka
Dijaspora, Novine Serbske, 2009. Godine

… U najboljem svetlu je prikazala karakteristike svog instrumenta, prozračan zvučni kolorit, eleganciju i briljantnost…… Adekvatni tempo, dinamička nijansiranja i agogika, upotpunili su tipično Mocartovski zvučni utisak, koji je čuveni kompozitor biograf A. Ajnštajn opisao: Kao da je neko iznenada otvorio prozor i pustio u koncertnu dvoranu dah svežeg vazduha.
S. Cvetković, Narodne Novine 2007. godine

 

 

 FOTO

 

[portfolio_slideshow]

 

VIDEO

 

PH. Gaubert – Siciliano
F.Borne – Karmen fantazija
Almira Emiri, klavir

 

F. Doppler – Koncert za dve flaute
Niški Simfonijski orkestar
Dejan Gavrić – flauta
Vesna Šouc – dirigent,

I stav

II stav

III stav

W.A.Mozart – Koncert za flautu i orkestar D-dur KV 314
Niški Simfonijski orkestar
Srboljub Dinić – dirigent

III stav Rondo