ANDJELA BRATI@

ANDJELA BRATI@

 

 

Jedna od najzanimljivijih flautistkinja mlađe generacije, Anđela Bratic, rođena je u Nišu,1980. godine. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Magistarske studije (Konzertexamen) završava na Univerzitetu “Johannes Gutenberg” (Hochschule für Musik) u Mainzu u klasi profesora Dejana Gavrića i stiče zvanje koncertnog soliste. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod eminentnih flautista i pedagoga Irene Grafenauer, Janoša Balinta , Josi Arheajma (soliste Izraelske filharmonije), Dejana Gavrića, a 2009. godine finansirana od strane Austrijskog ministarstva za nauku i kulturu boravila je na stručnom usavršavanju u Beču kod prof. Dieter Flurija, soliste Bečke filharmonije.

Dobitnik je više Republičkih i međunarodnih nagrada od kojih se izdvajaju I nagrada na Internacionalnom festivalu u Fivicanu (Italija), ,,Music world’’ u kategoriji solo flauta i I nagrada na istom takmičenju u kategoriji instrumentalna dua 2003. godine.

Kao solista nastupala je sa Simfonijskim orkestrom RTS-a, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Niškim simfonijskim orkestrom, Kamernim orkestrom iz Praga, Kamernim orkestrom FU u Nišu, Akademskim orkestrom SKC-a Univerziteta u Nišu, Kamernim orkestrom „Imperio“ i Simfonijskim orkestrom Ho Chi Minh City-ja (Vijetnam), pod vođstvom uglednih dirigenata.

Učestvovala je na značajnim festivalima u zemlji: NIMUS, Mokranjčevi dani, Tisin Cvet, Constantinus, kao i Barski ljetopis, Dani muzike, Espressivo u Crnoj Gori i Spectrum u Sloveniji.

Nastupala je na konceratima resitalskog tipa u Nemačkoj, Grčkoj, Italiji, Švedskoj, Austriji, Francuskoj, Sloveniji, Makedoniji, Českoj, Vijetnamu, Rusiji, Madjarskoj,USA.

Kao članica “Mozarteum“ orkestra iz Salzburga, ostvarila je veoma uspešnu turneju po gradovima Nemačke i Austrije, 2010. godine.

2011. godine sa velikim uspehom, izvela je premijerno kompozicije srpskih kompozitora na 39. svetskoj konvenciji flautista u Americi, Šarlot, Severna Karolina.

Snimala je za potrebe RTS, RTCG, radio Beograda, niških TV stanica, Švedskog državnog radija , TVCG i Nemacke tv stanice SAT1.

Član je duvačkog kvinteta „Niški solisti“ kao i trija „Niški virtuozi“.

Od 2009. godine predaje na Fakultetu umetnosti u Nišu, kao docent na predmetu Flauta.

 

Izvodi iz kritika:

…Čistoća i boja zvuka, tehnika izvođenja i nijansiranje emocija dostigli najviše tačke. Na momente se činilo da je mlada i lepa flautistkinja šumska ili vodena vila Zizela ili Rusalka
Dijaspora, Novine Serbske, 2009. Godine

… U najboljem svetlu je prikazala karakteristike svog instrumenta, prozračan zvučni kolorit, eleganciju i briljantnost…… Adekvatni tempo, dinamička nijansiranja i agogika, upotpunili su tipično Mocartovski zvučni utisak, koji je čuveni kompozitor biograf A. Ajnštajn opisao: Kao da je neko iznenada otvorio prozor i pustio u koncertnu dvoranu dah svežeg vazduha.
S. Cvetković, Narodne Novine 2007. godine

 

 

 FOTO

 

03

Ho Chi Mihn City
Opera House
mart 2012

04

Ho Chi Mihn City
Opera House
mart 2012

05

Toldi Teatar
Budimpesta
sa pijanistkinjom Almirom Emiri
maj 2012

06

Toldi Teatar
Budimpesta
sa pijanistkinjom Almirom Emiri
maj 2012

07

Comuna di Ragusau
Sicilija
sa pijanistkinjom Almirom Emiri
maj 2012

08

Zukovski, Rusija
Kamerni orkestar Concertante
dirigent Milena Injac

09
10
11
12
021

03040506070809101112021

 

VIDEO

 

PH. Gaubert – Siciliano
F.Borne – Karmen fantazija
Almira Emiri, klavir

 

F. Doppler – Koncert za dve flaute
Niški Simfonijski orkestar
Dejan Gavrić – flauta
Vesna Šouc – dirigent,

I stav

II stav

III stav

W.A.Mozart – Koncert za flautu i orkestar D-dur KV 314
Niški Simfonijski orkestar
Srboljub Dinić – dirigent

III stav Rondo

Objavljeno Autor: kultURA Postavljeno u UMETNICI

Napiši komentar

Please note: JavaScript is required to post comments.