“BAGYI BALAZS NEW QUARTET” I “EFTEKASAT” NA “NIŠVILU 2015”

Na predstojećem “Nišville Jazz Festivalu”, u subotu, 15. avgusta, nastupiće “Bagyi Balazs New Quartet” iz Mađarske, kao i egipatski world jazz sastav “Eftekasat“.

Balazs Bagyi je jedan od najcenjenijih muzičara mađarske džez scene tokom protekle dve decenije. Vodio je bendove pod svojim imenom, sarađivao sa različitim sastavima skoro svih žanrova, a često je gostovao i u inostranstvu. Njegov jedinstveni “melodični” stil sviranja bubnjeva predstavllja kompleksno muzičko iskustvo. Prethodni kvartet koji je vodio od 2004. do 2011. godine bio je veoma zapažen na mađarskoj etnoždžez i world music sceni.

Muzika novog kvarteta predstavlja lagani odmak od folk bekgraunda i zvuči više kao “čisti” akustični džez, baziran na post bop elementima.

Ostali članovi benda (Janos Aved – saksofon, Dezso Olah – klavir i Peter Olah – bas) svakako su među najboljim instrumentalistima mlađe generacije muzičara iz Budimpešte.

Sasatav iz Kaira “Eftekasat” osnovan je 2002. godine, a najbolje ga opisuje citat iz Herald tribjuna: “U najkraćem, da su Fagen i Becker (Steely Dan) i Steve Vai rodjeni u Egiptu i odrastali na orijentalnom folku – njihova muzika bi sigurno bila u stilu grupe Eftekasat“.

Grupa, čije ime u slengu znači “odlična ideja koja se pojavljuje niotkuda”, jedna je od glavnih predvodnica sve jače severnoafričke ili orijentalne džez-rok struje koja poslednjih godina svežim idejama i kombinacijama, poput manjeg cunamija zapljuskuje obale kako severa Meditarana, tako i kopna koja oivičavaju Atlantski okean.

Članovi grupe “Eftekasat” su: Amro Salah – klavijature, Samer George – bas, Ahmad Hesham – bubnjevi, Sherif Alaa – gitara, Mohamed Medhat – violina i Hany Bedair – udaraljke.

Ovogodišnji “Nišville Jazz Festival” biće održan u periodu od 13. do 16. avgusta u niškoj Tvrđavi.