“BASS BOOKVAR” ZA PRVA “SLOVA” U MUZICI

Milan Srdanović, basista grupe Danilov doživljaj Beča i instruktor bas gitare u rok školi Music Land Studio Niš napisao je priručnik „Bas Bookvar“ za sve početnike koji bi voleli da nauče da sviraju ovaj instrument. Kaže da je iz mora informacija koje su dostupne na internetu, važno izdvojiti najvažnije, a on je upravo to i uradio – stavio na papir najbitnije osnove, kako iz literature, stranih časopisa i škola, tako i iz ličnog, ali i iskustva svojih kolega. O „Bas Bookvaru“ najbolje je da vam on sam govori, pa smo ga pitali, za početak, kada je i kako došao na tu ideju i koliko je dugo spremao knjigu.

“Priručnik sam počeo da spremam još 2007. godine, kada sam i počeo da uklapam materijale sa kojima sam se susretao u stranoj literaturi, bas časopisima, i video školama, a kada sam i napisao veći deo materijala za knjigu. Međutim, to je ostalo tako da stoji, a pravi trenutak za sklapanje cele priče, desio se kada sam dobio poziv da, uz starijeg kolegu Vladana Karadžova, radim sa grupom basista početnika u okviru rok škole Music Land Studio Niš” počinje priču Milan.

“Nakon četiri godine iskustva u podučavanju, rešio sam da metode obučavanja početnika kojima se koristim uokvirim u pisanu formu. U celoj priči dobio sam podršku prijatelja i kolega basista, koja mi je mnogo značila”.

Ta podrška ogledala se u velikom broju kolega koji su mu pomogli. “Na moj poziv, a na moje veliko zadovoljstvo, odazvali su se moji prijatelji i kolege, koji su mi bili uzori i zbog kojih sam kao klinac i zavoleo ovaj instrument: Vladan Karadžov, profesor muzike i basista ogromnog iskustva, Saša Vasković, nekadašnji basista grupe “Kerber” koji mi je bio prvi učitelj bas gitare, Marko Milivojević, diplomirani kontrabasista i fenomenalni basista, i Nenad Vasilić – istaknuti basista, kompozitor, aranžer, i producent, i svakako jedan od najpriznatijih džez muzičara sa ovih prostora u Evropi. Oni su mi pomogli svojim savetima, muzičkim prilozima i predlozima, da celu priču uobličim i privedem je kraju. Na tome sam im neizmerno zahvalan“ – objašnjava Milan.

On smatra da  je jako važno da neko u vama probudi ljubav prema instrumentu, i na pravi način se postave osnove, a primetio je, kako kaže, da domaća literatura, koja se bavi ovom tematikom nije baš bogata. “Naravno, sa današnjim sveprisutnim Internetom, sve informacije su dostupne, ali isto tako, to je jedno “more” informacija, koje donekle mogu i da zbune nekog ko se prvi put susreće sa ovim instrumentom, te smatram da je ovakva forma priručnika uvek korisna.”

Milan se nada da će svaki zaljubljenik koji želi da upliva u svet bas gitare, naći prve i prave smernice baš u njegovoj knjizi – baš kao što je nekada učio slova iz Bukvara.

“Ideja je da ovaj priručnik, kao što mu i samo ime kaže „BassBookvar“, bude polazna tačka, i uz pomoć kojeg će početnici postaviti osnovu, kako praktičnu, tako i teorijsku, a koja će im olakšati da se služe već postojećim udžbenicima, audio i video materijalima, razumeju funkciju bas gitare u bendu, i naravno nastave sa učenjem, jer je to tek početak, proces učenja nikada ne staje. Naravno, teško je savladati instrument koristeći se samo knjigom, ali mislim da nije naodmet, u kombinaciji sa drugim načinima učenja“ kaže Milan.

„Takođe se nadam da ću ovim svojim korakom “povući nogu” i možda inspirisati još nekog kolegu da napiše još neki udžbenik sa ovom tematikom (a ima ih mnogo koji bi bili veoma kompetentni da urade tako nešto), i za mnogo naprednije nivoe od “BassBookvara” , čime bismo obogatili ovo naše “Bass polje“, smeje se Milan.

Materijal je trenutno u pripremi za štampu, a dogovor sa izdavačem Studentskim Kulturnim Centrom iz Niša u toku. “Veliku zahvalnost, takođe, dugujem ljudima koji su mi pomogli da tehnički deo priče bude na nivou zadatka, a to su Boba Srdanović, Aleksandra Srdanović, Miloš Jovanović, Marko Gejo, Ivan Višnjić, Vladimir Bogosavljević, Jelena Miloševic, Branimir Stanković, Aleksandar Z. Dimitrijević, Đorđe Veljović, Ivan Stojić, Miodrag Stanković i Miodrag Mladenović.”

A kao kratak tizer za knjigu i savet svim budućim basistima, Milan kaže: „Veoma je važno slušati muziku, gledati koncerte, video škole, i učiti od velikih svetskih majstora, ali isto tako i biti u prilici da stalno u malim klubovima vidite i čujete kako to rade ljudi koji stoje i sviraju “na dva metra od vas“. Znam koliko mi je bilo važno što sam kao klinac u lokalnim klubovima mogao stalno da slušam bendove u kojima su bas svirali Vlada Karadžov, Saša Vasković, Marko Milivojević…A kad bi došao i Nenad Vasilić za raspust, iz Graca, gde je u to vreme studirao džez bas i kontrabas, to je bio pravi praznik za nas klince. Takvi momenti vam daju volju da svirate, da nešto svoje kreirate, i bavite se nekim lepim stvarima u životu. Nikad ne znamo kom od klinaca možete baš vi da budete inspiracija, i koliko će on velike rezultate postići, u svakom slučaju, ako ništa drugo, svi će svakako biti upućeniji slušaoci muzike, što takođe smatram da je važno.“