BASISTA U PRODAJI

U prodaji je BASISTA, nova knjiga autora Bass Bookvara, Milana Srdanovića Srde, a prva u nizu knjiga Udruženja Marker, koje na ovaj način započinje rad u izdavaštvu.

Urednik izdavaštva u Udruženju Marker Marko Micić kaže da je ponosan što je baš ova knjiga prvenac Markerovih izdanja i najavljuje da je ovo samo početak. A sa Srdom smo razgovarali o njegovom novom poduhvatu, za početak, kako se rodila ideja:

Ideja za knjigu se rodila tako što se nekako spontano nadovezala na temu kojom se bavim zadnjih nekoliko godina, i prvu knjigu koju sam napisao Bass Bookvar. Naime, radeći sa basistima početnicima, pored učenja samog instrumenta stalno sam razmišljao kako da učenje učinimo zanimljivijim i kako da im što bolje približim neke važne informacije, usmerim ih ka dobroj muzici i kvalitetnim basistima. Onda sam se, razmišljajući, vraćao u vreme kada sam ja počinjao da sviram, i setio se da je učenje uvek bilo zanimljivije kada bi se pričalo i o nekim muzičkim iskustvima starijih i iskusnijih basista koje smo slušali i da je to uvek nekako davalo novi elan i bilo inspirativno. S obzirom na to da sam dugo u muzici, ja sam dosta takvih priča čuo, ali mi je palo na pamet kako bi bilo interesantno da se neke kompletnije priče nađu na jednom mestu, i kako bi to moglo da inspiriše mnoge početnike. Paralelno sa tim, desilo se da sam nakon prve knjige stupio u kontakt sa mnogim istaknutim i značajnim basistima sa ovih prostora i kada sam sa prijateljima iz Udruženja Marker uradio nekoliko pilot intervjua, zaključili smo da bi bilo jako zanimljivo uraditi jedan zbornik interesantnih priča.

Ko su učesnici sa kojima su obavljeni intervju? Kakav je bio odziv?

Učesnici su najznačajniji basisti sa ovih prostora tj. mnogi od njih. Ujedno želim da se zahvalim svim basistima koji su učestvovali i koji su odvojili vreme i odgovorili na pitanja. I moram da kažem da je meni bilo jako interesantno i da sam čitajući i sređujući tekstove uživao, a mislim da će i svi muzičari i oni koje vole muziku, prevashodno basisti. Ono što je važno da napomenem je da ova knjiga nije antologija svih basista koji su svojim muzičkim doprinosom zaslužili da se nađu u knjizi ovog tipa, već jednostavno zbornik od 30 interesantnih priča. Takođe treba napomenuti da do nekih važnih imena nisam uspeo da dođem ili pak, iz nekih drugih razloga nisu bili u mogućnosti ili nisu želeli da u ovome učestvuju, kao i da će naredno izdanje biti dopunjeno još nekim zanimljivim pričama. Mogu da najavim da će knjiga imati nastavak i da sam u saradnji sa dragim kolegama basistima već sakupio dobar deo materijala za drugu knjigu. I u drugom delu će ekipa biti izuzetna, ali o tome više informacija kad dođe vreme.

Odziv je zaista bio fantastičan, i ono što je posebno interesantno je da sam sa nekim basistima razgovarao uživo, neki su otkucali tekst, neki su snimali svoje odgovore, a neki čak i pisali na papiru, a sve u cilju da nekako uhvatimo taj momenat kako bi se prisetili nekih zanimljivih trenutaka od njihovih početaka bavljenja muzikom, kroz karijeru do današnjih dana. Pitanja su bila dosta široka tako da su odgovori bili u skladu sa ličnim doživljajem tema. Kako bi priča bila još interesantnija, sa nekima od basista sam razgovarao i o nekim njihovim zanimljivim dodatnim delatnostima, te među njima ima i vrhunskih lutijera, organizatora festivala i voditelja, producenata, tonskih snimatelja i tehničara, majstora za popravku muzičkih instrumenata, kolekcionara starih bas gitara itd. S obzirom na geografsku daljinu i uslove u kojima smo sve ovo samostalno pripremali, dobar deo razgovora smo obavili razmenjujući mejlove i tekstove, i mislim da je ta atmosfera dala nešto specificno i autentično. Ipak ta neka pisana forma i priprema za razgovor ima neku svoju draž, jer se valjda čovek skoncentriše na poseban način i možda mu ne promaknu neki momenti kojih se ne bi setio u živom razgovoru.

Koje su teme kojima ste se bavili?

Razgovarali smo o mnogim temama koje su vezane za muziku, a iz različitih uglova posmatranja i vremenskih perioda. Uglavnom su svi odgovarali na ista pitanja ali naravno s obzirom na autentičnost svakog čoveka i muzičara ponaosob, odgovori su različiti i veoma originalni, što se, s obzirom na to ko su sagovornici, i očekivalo. Tako da će mladi muzičari čitajući ovo, imati prilike da sagledaju sve te različite pristupe, stavove, iskustva, ukuse i izložene poglede. Na taj način je „iz prve ruke“ omogućeno svim muzičarima da imaju uvid u jednu istorijsku epohu u kreativnom stvaralaštvu basista, koja je s obzirom na prirodu bas gitare i kontrabasa kao instrumenta koje sviraju, dobrim delom ostala nepoznata i nedovoljno spominjana tema. Sve te priče u celini čine jednu kompletnu priču o muzici i životu, i mislim da će biti interesantne, ne samo basistima i muzičarima, već i svima koji vole muziku.

Tehnički deo priče sam i ovog puta radio sa istim timom ljudi a to su Đorđe Veljović, Ivan Stojić i Marko Gejo koji su bili zaduženi za grafički dizajn i prelom knjige, Miloš Stojanović za fotografije i Branko Stanković koji je bio zadužen za lekturu. Takođe su mi pomagale novinarke Sonja Urošević i Jovana Đorđević.

Osnivač ste i prvog Internet portala i časopisa u regionu Basista Magazine?

Da, to je skroz novo, ali nekako logičan sled svih ovih aktivnosti kojima sam se bavio poslednjih nekoliko godina i uvod u jednu lepu priču koja će spajati basiste, muzičare i ljubitelje kulture i umetnosti sa prostora Ex Yu i šire. Ono što je zanimljivo je da će, pored basista, učestvovati i mnogi drugi istaknuti muzičari i instrumentalisti, ali i akteri iz drugih umetnosti. Svakako me raduje taj novi početak i interesovanje za to je veoma veliko.

Knjigu možete poručiti na mejl - bassrda@gmail.com.

Objavljeno Autor: kultURA Postavljeno u INTERVJUI, NAJAVE, Vesti

Komentarisanje je zatvoreno.