BELDOCS DOBITNIK PRESTIŽNE NAGRADE

Međunarodni festival dokumentarnog filma BELDOCS i njegov osnivač i direktor, Mladen Vušurović, ovogodišnji su dobitnici nagrade “Kapetan Miša Anastasijević” za promociju dokumentarnog filma.

Priznanje koje se dodeljuje za najuspešnije pojedince, preduzetnike i institucije Vušurović je dobio za “predan i požrtvovan dugogodišnji rad, za jasnu viziju koja ga je vodila da BELDOCS međunarodni festival dokumentarnog filma iz godine u godinu unapređuje i uzdigne među najprestižnije evropske festivale dokumentarnog filma”.

U obrazloženju nagrade se navodi da se dodeljuje “i za doprinos snažnom razvoju srpske kreativne dokumentaristike, hrabrost i odvažnost da se dokumentarni film dovede u Veliku dvoranu Centra ‘Sava’ pred više od 2.700 gledalaca na jednoj projekciji, čime je vratio Beograd i Srbiju na mapu evropskih značajnih centara dokumentarnih festivalskih dešavanja”.

Nagrada će biti uručena u četvrtak, 28. marta u Rektoratu Beogradskog univerziteta u 14 sati.

Ovo priznanje se već 18. godinu dodeljuje najuspešnijima iz oblasti privrednog i društvenog stvaralaštva u Srbiji u toku jedne godine. A u okviru projekta “Put ka vrhu”, koji sprovode PKS, Novosadski i Beogradski univerzitet i “Media invent” iz Novog Sada.

O BELDOCS FESTIVALU

BELDOCS je tokom minulih jedanaest godina postao najvoljeniji prolećni festival dokumentarnog filma. Okuplja najbolja ostvarenja savremene dokumentaristike. I ove godine, festival nastavlja sa kvalitetnim i premijernim programom. Gradi i edukuje svoju publiku, nudi, sem domaće, i međunarodnu selekciju i brojne prateće programe. Većina značajnih naslova savremene dokumentaristike doživela je svoje premijere upravo na BELDOCS-u.

Ovogodišnje, dvanaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma BELDOCS održava se od 8. do 15. maja. U više bioskopskih dvorana u Beogradu, predstaviće više od 100 premijernih filmova iz celog sveta, u 14 različitih selekcija. Pored domaćeg i takmičarskog programa publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim i umetničkim dokumentarcima. Ali i izboru iz savremenog portugalskog dokumentarnog filma, kao i u retrospektivama autora Kazua Hare i Gorana Devića.

Objavljeno Autor: kultURA Postavljeno u NAJAVE, Vesti

Komentarisanje je zatvoreno.