BRANISLAV BATA STANOJEVI@

BRANISLAV BATA STANOJEVI@

 

 

Branislav Stanojević je rođen u Beogradu . Diplomirani je ekonomista i član Društva književnika Niša. Bavi se pisanjem proze. Publikovano mu je do sad devet knjiga. Zastupljen je u Antologiji niških pripovedača (priredio Zoran Maksimović, Prosveta, 2002.). Dobitnik je nagrade Stevan Sremac na konkursu za kratku priču 1998. godine. Pripovetke i priče objavljivane su mu u brojnim književnim časopisima. Nekoliko godina radio je kao urednik proze u izdavačkoj kući Zograf iz Niša i pri tom učestvovao u priređivanju preko šezdeset naslova. Bavi se i prevođenjem. Pored engleskog, govori nemački i ruski jezik.

 

Stanojevićev ,,junak“, u stvari antiheroj, nesnađeni marginalac, obreo se rođenjem u okruženju koje i jeste i nije njegovo, koje oseća kao utočište i kao moru, a njegov život i nije ništa drugo nego stalno produbljivanje nesporazuma sa svetom, beskonačno mučno uveravanje da vodostaj besmisla u njemu svakodnevno nezaustavljivo narasta, milimetar po milimetar, nevidljivo, uporno, neizbežno. Ako je tako, a tako jeste, Stanojevićevom gubitniku ne ostaje ništa drugo nego da na najrazličitije moguće načine pokuša da dinamizuje , ispuni i osmisli svoje zemaljske dane. Po tome je on sličan milionima očajnika spremnih da učine sve kako bi osetili makar malo autentične životne snage i kako bi ipak našli nekakav razlog, lekakav ,,alibi“ sopstvenog postojanja.
Stalno menjajući mesta, jer putovanje i nije ništa drugo nego bekstvo iz rituala svakodnevice, i stalno, u potrazi za ljubavlju koje nema, prepuštajući sebe iskušenjima društvenih prekršaja, Stanojevićev antiheroj bez grča na licu pripoveda svoja neverovatna, sagrešujuća, ponekad i morbidna iskustva stečena u bezizglednom svetu, negde na tragu ,,keruakovskog“ nauka da je život samo inercija kretanja, samo hrljenje prema večno nedohvatnom cilju

Mihajlo Pantić

RADOVI

 

Bibliografija

 

ZBIRKE PRIPOVEDAKA

  • Dobra poljana (Prosveta, 1997.)
  • Manijačenje (Narodna knjiga, 2005.)
  • Ljubavne priče (Zograf, 2006.)

 

ROMANI

  • Marger-express (Art Pres, 2001.)
  • Fibula svetog Klona (NKC, 2004.)
  • Koma (Zograf, 2006.)
  • Hotel plaža (Zograf, 2007.)
  • Strasti (nagrada Edicije Istok – Zapad, 2007.)
  • Kota 69 (L.O.M., 2010.)