BRATISLAV BATA ANASTASIJEVI@

BRATISLAV BATA ANASTASIJEVI@

(18. april 1936 – 12. oktobar 1992)

 

Bratislav Bata Anastasijević je bio muzički univerzitetski profesor, pijanista, kompozitor, dirigent, etnomuzikolog, lider vokalnih kvarteta, kvinteta, seksteta, okteta. Osnivač je džez kluba Naissus, Velikog džez orkestra i džez festivala “Internacionalni susreti džez muzičara Naissus džez“ u Nišu  (7. jun 1979, a prvi Naissus džez festival održan je 1981. god.) koji je bio jedan od najstarijih međunarodnih  džez festivala u Jugoslaviji . Njegove inovacije u muzičkom stilu i žanru su značajno i trajno doprinele razvoju džez muzike, scenske muzike i etno muzike u Jugoslaviji.

Osnovnu školu, gimnaziju i muzičku školu završio je u Nišu. Germanistiku na Filozofskom fakultetu i Teoriju muzike na Fakultetu muzičke umetnosti studirao je u Beogradu. Modernu muziku specijalizirao je u Liježu u Belgiji kao stipendista belgijske Kraljevske Vlade. Postdiplomske studije na temu geneza i razvoj džeza u Jugoslaviji završio je na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu na odseku za muzikologiju kao i magistarske i doktorske studije.

Još u srednjoškolskim danima, počeo je da se bavi javnom koncertnom i umetničkom delatnošću, što je nastavio i za vreme studija. Kao solista na klaviru i kompozitor, nastupa u muzičkim emisijama Radio Niša već od 1955. godine u kom vremenu kao podpredsednik Zavičajnog kluba studenata iz Niša inicira festival omladine i studenata jugoistočne Srbije koji se kroz nekoliko godina u letnjem periodu održavao u Nišu, Zaječaru, Negotinu, Leskovcu, Aleksincu, Boru posle čega je statično lociran ostao u Knjaževcu.

Bratislav Anastasijević je osvojio brojne nagrade za svoj rad medju kojima se mogu izdvojiti nagrada oslobođenje grada Niša (1977), estradna nagrada Srbije (1978) i estradna nagrada Jugoslavije (1989).  Dobitnik je nagrade za originalnu muziku u komadu” Bolani Dojčin” na festivalu Pozorišni susreti Srbije “Joakim Vujić” 1975. godine, koja je ujedno i prva nagrada za scensku muziku u Srbiji uopšte i koja je označila  novu epohu evaluacije kriterijuma propratne scenske i pozorišne muzike u Srbiji. Na istom festivalu, osvojio je još dve nagrade za scensku muziku: nagrada za muziku u komadu ‘’Prokleta Avlija’’ 1979. i nagrada za muziku u komadu ‘’Jama’’ 1981. god. Takođe, dobitnik je nagrade za scensku muziku ‘’Priča o Tik Tak-u’’ u Zrenjaninu 1976, Prve nagrade za kompoziciju ‘’Ja sam dete 20. veka’’ na festivalu dečije zabavne muzike u Donjem Milanovcu 1986,  nagrade za aranžmane na festivalima dečije zabavne muzike Majska pesma u Nišu 1985 i 1990.godine.

Kontrasnu dopunu stvaralačkom opusu, pored mnogobrojnih dela, obogatio je brojnim delima džez muzike od kojih se mogu izdvojiti “Igra sa Čaira”, “Džez čoček”, “Noć u džez klubu”, “Neko, negde, nešto”, “Nostalgični Neven” itd. Osim umetničkim radom, Bratislav Anastasijević se plodonosno bavio kritikom i publicistikom i objavio je mnogobrojne radove. Bio je učesnik većeg broja naučnih simpozijuma i kolokvijuma  kako u zemlji tako i u inostranstvu gde je izlagao svoje teorije (Niš, Gratz, Šilajten, Hamburg, Sofia, Ilmenau, Zagreb – Univerzijada) iz čega je rezultirao i veliki broj naučno-istraživačkih radova. Autor je knjige ”Ogledi o džezu’’.

 

 

FOTO

 

 

 

VIDEO

 

Bratislav Bata Anastasijević – Igra sa čaira (Dance from Čair)

Bratislav Bata Anastasijević, kompozitor
Tomislavc Pojić, dirigent

 

 

Bratislav Bata Anastasijević – Jazz čoček

Naissus Jazz Festival 1986 live

Combo jazz orkestar Bratislava Anatasijevića

Bratislav Bata Anastasijević, klavir
Petar Bogdanović, truba
Tomislav Živanović, alt saksofon
Slobodan Keser, klarinet
Nenad Maksimović, bariton saksofon
Branislav Dimitrijević, trombon
Miša Dimitrijević, el. gitara
Radomir Nafta Milivojević, bubnjevi
Dragoslav Petrović, bas gitara
Goran Bogdanović, marakas
Dejan Ćirić, tamburin

 

Bratislav Bata Anastasijević – Jazz Psalm

Naissus Jazz Festival 1981 live

Combo Jazz orkestar Bratislava Anastasijevića

Miroljub Samardaković, tenor saksofon
Petar Bogdanović, truba
Dušan Jovanović, vibrafon
Žarko Klisarević, gitara
Ljubomir Ignjatović, konge
Bratislav Anastasijević, klavir
Branislav Nikolić, bass

Analiza Vojislava Bubiše Simića
Džez Pslam Bate Anastasijevića, prema zapisu OSETITE I VIDITE Kir Stefana Srbina,rađen je u dva dela i predstavlja zanimljivu kombinaciju stare muzike – pisane u srednjovekovnim skalama – i savremene forme takozvanog “slobodnog” – free džeza. Dok nas prvi lagani deo – adagio – uvodi u arhaičnu atmosferu srednjovekovne muzike, gde kao da čujemo pojanje monaha iz Manasije, dotle nas drugi deo (brzi stav), sa ritmičkom podlogom afro-latinske muzike, prosto poziva na razuzdanu igru nekog narodnog veselja ili sabora.

Objavljeno Autor: kultURA Postavljeno u UMETNICI

Napiši komentar

Please note: JavaScript is required to post comments.