Buč Kesidi – i u Srbiji može da se uspe

Bend Buč Kesidi nastao je sredinom 2013. godine kada su Luka Racić i Zoran Zarubica počeli da pišu prve pesme. Članovi benda, u koje se tada ubrajao i basista Alen Duš, prethodno su se poznavali iz srednje škole i svirali su zajedno u drugim bendovima.

“Znali smo se sa kućnih žurki iz Pančeva. Zoran je bio šanker na jednoj od tih žurki, a ja sam bio mušterija”, priseća se kroz smeh Luka Racić.

Buč Kesidi
Foto – Petra Naumović

“To je bila Nova godina kada smo napravili prvi Project  X, pre nego što je Project X izašao i postao popularan. Bukvalno su letele stolice kroz prozor i ventilatori i gomila ljudi je bila. Tako smo se i upoznali. On je pio manastirku, ja sam bio šanker. Zapravo je tu bio i Alen, naš nesuđeni basista. Njega sam napio tako što sam mu napravio koktel od svog ponuđenog pića. Popio je dva, legao da spava, ustao je u četiri i bio je u fazonu – kad će odbrojavanje. Mi smo mu rekli – brate, odbrojavanje je bilo pre četiri sata. Tada smo imali petnaest godina”, dodao je Zoran Zarubica.

Basista Alen Duš napušta bend 2017. godine, i posle nekoliko kratkoročnih zamena na mestu basiste, bend nastavlja da radi kao dvojac. Singl “Nema ljubavi u klubu” bend izdaje 2018. godine i njime najavljuje svoj drugi album “Euforija”.

Pančevački duo kaže da su im jedini uzori u počecima muzičkog stvaralaštva bili srpski šlageri u koje bi uvrstili umetnike kao što su Đorđe Marjanović, Idoli, Vampiri…

“Sve je to imalo neku zajedničku crtu koja je nama bila zanimljiva, zato što je to muzički nešto najsličnije onome što se nama dopada, ali sa druge strane je bilo na srpskom. A to je zapravo ono što je nama falilo, nešto šta smo otpočetka tražili, što smo morali na kraju sami da napravimo. To je i gitarski malo bezobrazno i rokerski na neki način, ali da je na našem jeziku. I onda smo morali te šlagere da prevedemo u Arctic Monkeys”, objašnjava Luka.

Tekst pesme kao fotografija

Ovaj dvojac sam piše tekstove svojih pesama i žele da budu u potpunosti iskreni u tom procesu. Oni kažu da je za njih tekst pesme kao neka fotografija i zato se trude da svaku situaciju opišu što realnije u svojim pesmama.

Buč Kesidi
Luka – Foto – Petra Naumović

“Ima gomila stvari o kojima bih ja voleo da se priča, ali niko ne priča o njima. I onda smo to metnuli u zarazne pesme. Sve je previše bledo u tome što rade muzičari. Trep i svi ostali koji su samo u fazonu dupe i sise i samo to rade…. To je vrlo glupo. Opet, ovi ostali koji su u fazonu da pričaju nešto ozbiljno i pametno, se previše trude da budu pametni i da naprave poruku za mlade i onda postanu užasno dosadni, tako da je i to glupo”, kaže Luka Racić.

Buč Kesidi, osim dobre muzike, odlikuje i kvalitetan smisao za humor, kao i sarkazam sa kojima smo upoznati prilikom intervjua. Tako da, evo ko im “zaista” piše pesme. :)

“Imali smo jednog šizofreničnog tipa koji nam je bio na Beer Festu. Došao je u fazonu “A Buč Kesidi, a da, ja sam njima napisao ovu pesmu”… I vadi telefon i kao ima tekst naše pesme. On je, eto, napisao tu jednu pesmu, ili dve. Marinu Tucaković ne potpisujemo, zato što smo je platili baš debele pare da ne moramo da je potpišemo. Pogodite koje tri pesme je Marina Tucaković napisala na novom albumu”, kroz smeh je rekao Luka.

Temu svog drugog albuma “Euforija” bi opisali kao datost radnje, a omiljenu pesmu nemaju.

“Meni se više dopada album kao ideja. Više mi ostavlja album utisak nego neka određena pesma”, objašnjava Zoran Zarubica.

Ne ugledajte se na druge, budite jedinstveni

Buč Kesidi duo, mladima koji bi se bavili muzikom poručuje da se ne ugledaju ni na koga, već da budu jedinstveni.

Buč Kesidi
Zoran – Foto – Petra Naumović

“Ne slušajte stare bendove i ne ugledajte se na njih. Niko od njih nije uspeo da uradi bilo šta nenormalno kreativno, sem možda neke pesme koju su napravili. Niko se nije bavio time kako izgleda na bini, kako da napravi šou, kako da digne publiku na noge. Nego i dalje sviraju na letnjim festivalima u bermudama. Nije ih briga koju opremu koriste i ne trude se da napreduju zajedno sa muzikom. Ideje se mogu uzimati, ali najviše od starih bendova, kada je i snimanje spotova bilo veoma zanimljivo i estetski rađeno. Treba voditi računa kako neko raste kao bend”, kaže Zoran.

“Zato niko nije održiv. Ili počnu da rade gluposti ili počnu da se bave nekim drugim poslom, a ne muzikom. Mislim da je retko ko uspeo kao bend u Srbiji. Nemojte ni u životu, a ni u muzici da se ugledate na ta sranja – teško je, ne može u Srbiji… Jeste, okej – nema se. Ali nije kao da smo i mi imali puno para na početku karijere. Većinu naših spotova sa početka smo za džabe odradili. Kako smo zarađivali, tako smo i ulagali u sebe. A kvalitet i neke druge stvari, parama prosto ne možeš da kupiš”, dodaje Luka.