Crni biser za Anu Ilić, redak, baš kao i ona

Ana Ilić, mlada pesnikinja koja živi i radi u Nišu dobitnica je internacionalne nagrade Crni biser (Black Pearl) u kategoriji pisanih medija.

ana ilić
Foto – NORBS

“Svakako da nisam baš očekivala jer su ostali nominovani u mojoj kategoriji neverovatni… Za mene znači mnogo toga, ali najvažnije, da nisam pogrešila što sam uvek pokušavala da živim onako kako bih htela da živim i bez bolesti, da to šta je moguće i nemoguće određujem ja pre svega. Za ostale u sličnoj situaciji, kao i sve ostale, oslobađa takav način razmišljanja. Jer postoje toliko sjajni ljudi ukočeni time ‘ne može to tako'”, kaže Ana za Megafon.

Nagradu od 2012. godine dodeljuje EURORDIS, evropska organizacija obolelih od retkih bolesti. Nagrada se zove Crni biser jer je, kažu, formiranje crnog bisera retko kao i primaoci ove nagrade. A ona se dodeljuje kako bi se prepoznala najznačajnija dostignuća i posvećenost zastupnika pacijenata, organizacija pacijenata, kreatora politika, naučnika, kompanija i medija. Na zvaničnoj Fejsbuk stranici objavivši da je Ana dobitnica, napisali su: “Čestitamo, Ana. Tvoje reči inspirisale su mnogo ljudi, a večeras oni su želeli da ti se zahvale za sve što si učinila i činiš za zajednicu obolelih od retkih bolesti.”

Februar se obeležava kao mesec retkih bolesti, a nagrada za Anu stigla je i u godini kada bi Srbija trebalo da dobije Registar obolelih od retkih bolesti.

“Kandidovala me Nacionalna Organizacija za Retke Bolesti u Srbiji što je već velika čast – biti odabran od pola miliona u Srbiji. EURORDIS je odabrao 5 najboljih kandidata širom sveta, i onda je bilo otvoreno glasanje preko sajta.”

Ana je jedna od 86 dobitnika ove nagrade, od skoro 1.800 nominovanih u 12 kategorija iz 30 zemalja sveta.

“Draga Ana, čestitamo ti na ovom velikom uspehu! Ova nagrada je od velikog značaja za zajednicu obolelih od retkih bolesti u Srbiji!” – čestitali su Ani iz NORBS-a.

O Ani Ilić

Ana Ilić rođena je 25. decembra 1995. godine u Vranju. Detinjstvo i period osnovnog i srednjeg obrazovanja provodi u Vladičinom Hanu, sve do odlaska u Niš gde studira filozofiju.

Prva Anina zbirka pesama “Pod svetlom istine” nastajala je u periodu između njene desete i šesnaeste godine. A svetlost dana je ugledala na 16. rođendan, kao poklon grupe autora Izdvačke kuće Laguna. Od tada nije prestala da piše i objavljuje.

U međuvremenu su njene pesme prevođene, objavljivanje na engleskom, na poljskom… Objavljivala je nove zbirke. Učestvovala je u raznim aktivnostima kako bi skrenula pažnju na ljude koji boluju od retkih bolesti.

A u martu 2018. godine objavila je zbirku “Utrnule reči”.

ana ilić
Foto – Privatna arhiva

“Uvek radim na nečemu tako da biće svega i svačega”, najavljuje Ana za Megafon.

Ana živi sa Fridrajhovom ataksijom, retkom bolešću koja pogađa uglavnom nervni sistem i srce i dijabetesom.