“DANI BRANKA MILJKOVI@A 2014 ” U NIŠU

Grad Niš ove godine po 43. put dodeljuje Nagradu “Branko Miljković” za najbolju pesničku knjigu u prethodnoj godini. Najboljom knjigom u 2013. godini ovogodišnji žiri je proglasio knjigu Dejana Ilića “Katastar”.

Dodela nagrade je deo manifestacije “Dani Branka Miljkovića” koja predstavlja niz književnih događanja, a sve u čast velikom pesniku. Niški kulturni centar, kao Ustanova zadužena za organizacione poslove u vezi sa Nagradom, spremila je program.

Manifestaciju “Dani Branka Miljkovića” otvara program Pozorišne redakcije NKC-a, u četvrtak 29. maja 2014. godine, u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Nišu, sa početkom u 20h.
Urednica ove redakcije Ljiljana Milanović nastavlja ciklus javnog čitanja neobjavljenih drama. Za ovu posebnu priliku pripremila je javno čitanje drame Vidosava Petrovića “Prejaka reč”. Dramu je režirao Marko Đurić uz podršku Ivana Vukovića, a uloge su poverene glumcima Narodnog pozorišta u Nišu. U ulozi Branka Miljkovića čućemo mladog Miloša Cvetkovića, a u ostalim ulogama su: Aleksandar Đinđić, Marko Marković, Marjan Todorović, Aleksandar Mihailović, Dejan Cicmilović i Borjanka Ljumović.

Ovom prilikom Niški kulturni centar se priključuje humanitarnoj akciji prukljupljanja pomoći za područja u Srbiji ugrožena poplavama i pozivaju publiku da, ukoliko su u mogućnosti, sa sobom ponesu flašu vode, koju će uputiti tamo gde je potrebno.

Najvažniji i najsvečaniji događaj je uručenje Nagrade Dejanu Iliću. Nagradu će na svečanosti u Gradskoj kući, početkom juna, uručiti gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić. O tačnom datumu svečanosti javnost će naknadno biti obaveštena.

Drugo događanje je Izložba knjiga svih dobitnika Nagrade “Branko Miljković”. Izložbu će u knjižari NKC-a “Branko Miljković” otvoriti Goran Stanković, i sam dobitnik ove značajne Nagrade 1999. godine. Izložbu prati zbornik Nagrada “Branko Miljković” – Dobitnici, u izdanju Niškog kulturnog centra i Filozofkog fakulteta u Nišu. Autor izložbe i priređivač zbornika je Lidija Marinković. Izložba će biti otvorena odmah posle dodele Nagrade i trajaće tokom juna.