Dani bugarskog filma

DANI BUGARSKOG FILMA

Od 1. do 3.marta biće održani Dani bugarskog filma u Nišu, u saradnji Generalnog konzulata Republike Bugarske i Niškog kulturnog centa. Filmovi će se prikazivati u Velikoj sali NKC-a od 18 i 30, a ulaz na projekcije je besplatan.

Petak, 1. mart

„Južni vetar“ (125′)
Režija: Miloš Avramović
Uloge: Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Dragan Bjelogrlić, Nebojša Glogovac, Jovana Stojiljković, Srđan Todorović, Miloš Timotijević, Ivajlo Zaharijev (specijalni gost na projekciji).

Maraš, pripadnik beogradske auto-mafije napušta roditeljski dom i sa dugogodišnjom devojkom useljava se u novi stan. Klan kojim rukovodi iskusni Car, uspešno funkcioniše. Sve se, međutim, menja, kada Maraš ukrade pogrešan auto.

Subota, 2. mart
„Čuvari kulturnog blaga“ (48′)
Režija: Dragan Spasov

Dokumentarni film o promociji kulturne baštine Vranja i Ćustendila (ekipa filma obišla je po 12 lokacija u oba grada), istovremeno je priča o unapređenju odnosa Republike Srbije i Republike Bugarske

„Naši: Paulina Manov“ (35′)
Režija: Petar Videnov

Jedna epizoda televizijskog serijala o poznatoj glumici Paulini Manov koja je svojim porodičnim poreklom vezana za Dimitrovgrad.

Nedelja, 3. mart
„Put za Jerusalim“(110′)
Režija: Ivan Ničev
Uloge: Elena Petrova, Aleksandar Morfov, Vasil Vasilev-Zueka

Uzbudljiva priča o spašavanju bugarskih Jevreja tokom Drugog svetskog rata. Dva deteta, zajedno sa ujakom beže iz nacističke Nemačke. Ujak umire na putu, a brigu o njima preuzima pozorišna trupa koja krstari Bugarskom.