Dejan Stojiljković – svetski, a niški :)

Jedan od najpoznatijih savremenih niških pisaca koga, između ostalog, volimo jer ni u svojim delima, ni inače, ne zaboravlja na svoj grad – Dejan Stojiljković, sada ima i svoj zvanični sajt. Po ugledu na svetske pisce, na njegovom sajtu moći ćemo da pročitamo njegove dosadašnje radove. Ali i da ekskluzivno vidimo odlomke iz njegovih dela koja još nisu preneta na papir.

Dejan
Foto – IP Laguna

“Odavno razmišljam o tome da napravim svoj zvanični sajt po ugledu na strane pisce, ali sam to odlagao jer mi je nekako bilo bezveze kad vidim koliko amatera i pisaca u pokušaju ima svoje sajtove, čak i oni koji su izdali samo jednu knjigu. Čekao sam da situacija malo “sazri”. U međuvremenu, dobar deo mojih izdanja je počeo da se prodaje u elektronskoj formi, a ja sam počeo da pišem za servis BookMate koji se bavi distribucijom e-knjiga. Sve je otišlo online, tako da se sajt nametnuo sam od sebe. U pomoć mi je priskočio moj stari prijatelj i saradnik Uroš Tošić sa kojim sam nekad radio portal NišCafe. A materijala, hvala Bogu, ima prilično, jer sam ja za sve ove godine pisao za razne časopise i novine. I dobar deo tih tekstova je po prvi put dostupan online.”

Sajt je koncipiran jednostavno. Postoji rubrika vesti, prodavnica gde mogu da se naruče sve njegove knjige, a veruje da će posetiocima najzanimljivija biti rubrika “Čitaonica”.

“Tamo će, sem pomenutih tekstova iz novina i magazina, čitaoci moći eksluzivno da pročitaju odlomke iz stvari koje tek treba da budu objavljene, kao što su pripovetke, romani, novele, pozorišni komadi… Planiram čak da objavim i nesnimljene delove scenarija za “Senke nad Balkanom”. U planu je takođe i prodaja tzv. “merčandajzinga”: odeća i knjižarska galanterija. Cenim da ima ljudi koji bi voleli da nose, recimo, majicu sa likom Nemanje Lukića”, kaže Dejan za Megafon.

Konstantinovo raskršće

Ne možemo da razgovaramo sa Dejanom Stojiljkovićem, a da nam na pamet ne padne Konstantinovo raskršće. Zato smo proverili da li je tačno da će i ono biti ekranizovano.

“Seriju “Konstantinovo raskršće” snimaće producentska kuća “Firefly” koja je ovih dana završila seriju “Tajkun” sa Draganom Bjelogrlićem. Početak snimanja se planira za leto ili jesen ove godine. Adaptaciju romana u scenario radi Đorđe Milosavljević. Trebalo bi da ima 10 epizoda a videćemo gde će se emitovati, nadam se na nekoj od televizija sa nacionalnom frekvencijom. Još je rano da se priča o kastingu, između ostalog zato što će veliki deo glumačke postave činiti stranci, pre svega Nemci.”

Istorija Niša

Ovih dana aktuelna je i emisija Istorija Niša koja se emituje na RTS 2 sredom, od 18:10. Naučno-popularna serija prikazuje bogatu istoriju našeg grada drugačije nego što smo do sada mogli da vidimo. Scenarista je upravo Dejan Stojiljković.

“Reakcije su za sada pozitivne. Kritike koje dobijamo tiču se detalja i nekih sitnica. U globalu, svi su oduševljeni. Ovo je pionirski projekat, niko to nije uradio pre nas, u takvom standardu. Snimanje je trajalo oko dve godine, s tim što su u tom periodu, sem ovih pet, urađene i dve epizode koje obrađuju Niš u Prvom svetskom ratu. One će biti deo druge sezone, kao i epizode koje se tiču oslobođenja Niša 1878. i perioda do Balkanskih ratova. Tu će biti obrađen nastanak modernog, građanskog Niša. Takođe, planiramo specijal o Njegovom viteškom Veličanstvu kralju Milanu Obrenoviću, oslobodiocu Niša, naslov je – Kralj Milan: Evropa na jugu.”

Šta je sledeće?

Kako je većina redakcije Megafona sa Panteleja, dozvolićete nam da subjektivno kažemo kako jedva čekamo sledeći Dejanov poduhvat. A na našu sreću, nije u planu samo jedan.

“Završavam kratki roman “Dukat za lađara” koji je nastavak romana “Olujni bedem”. To je jedna malo drugačija priča o Ivanu Kosančiću. Nakon toga ću se okrenuti projektu koji sam dugo spremao, a to su pozorišni komad i roman o ubistvu Branka Miljkovića. Planiram da na jesen objavim i novu zbirku pripovedaka, sa crtačem Nenadom Cvitičaninom završavam drugi tom stripa “Duge noći i crne zastave”. U izdanju “Akashic Books” iz Njujorka uskoro izlazi antologija “Belgrade Noir” u kojoj sam zastupljen sa jednom pripovetkom. Na BookMate-u nastavljam sa objavljivanjem proze, ovoga puta u malo drugačijoj koncepciji.”