DEJANA RADANOVIĆ OSVOJILA SVETSKI TROFEJ U KANADI

Dejana Radanović, student harmonike u klasi prof. doc. Nikole Pekovića, osvojila je Prvo mesto na jednom od najprestižnijih takmičenja harmonike u svetu “Svetski trofej” održan 17. novembra 2018. godine u Viktoriji u Kanadi.

Stefan Popović je zauzeo treće mesto, dok je Stefan Velevski zauzeo peto mesto. Ovo takmičenje se još od 1951. svake godine održava u drugoj zemlji, a ove godine je održano u Kanadi.

Svetski trofej u kategoriji World music osvojio je i Nikola Peković sa svojim trijom (link) “Art Family”, koji čine profesori Fakulteta umetnosti u Nišu docenti Nikola Peković i Andrija Minčić i saradnik Nikola Cvetković, i time su se po prvi put u istoriji Svetskog trofeja, dugoj 68 godina, student i profesor popeli na pobedničko postolje!

“Jako je teško odgovoriti na pitanje kako se osećam povodom osvajanja ovako značajnog trofeja, iz razloga što se utisci još uvek nisu dovoljno slegli. Dosadašnji utisci su fenomenalni, jedan neverovatan osećaj. Onaj osećaj zadovoljstva kada čovek ostvari jedan veliki, dugo željeni cilj. Utisci sa takmičenja su zaista divni! Ovo je takmičenje na jednom visokom, svetskom nivou, počev od organizacije do samih učesnika. Bila je čast svirati i predstaviti Fakultet umetnosti, državu i sebe svirajući najeminentnijim ljudima iz sveta harmonike i svirati na jednoj takvoj velikoj sceni. Drago mi je da sa sobom nosim puno lepih uspomena i poznanstava kojih ću se uvek rado setiti. Za jedan ovakav događaj čovek se sprema kroz čitavo svoje školovanje. Svakako, poslednjih godinu dana obeležio je intenzivan trud i rad, koji uključuje višesatno svakodnevno vežbanje, jaku mentalnu pripremu, ali i puno odricanja i borbe sa sopstvenim mislima i emocijama. Velika podrška porodice, kolega, prijatelja i mnogih profesora mi je pomogla da istrajem u ovoj misiji i dođem do svog cilja”kaže Dejana Radanović.

Moji studenti su napravili veliki uspeh na Svetskom trofeju harmonike. Uložili su mnogo truda i napora da bi stigli do cilja. Malo je devojaka u istoriji ovog takmičenja koje su kao Dejana Radanović uspele da pobede i ostave snažan utisak na žiri.  Stefan Popović je zauzeo treće mesto, dok je Stefan Velevski kao najmlađi takmičar zauzeo peto. Da bi se ostvario jedan ovakav uspeh potrebno je održati mnogo više časova, tako da su studenti imali nastavu i za vreme letnjeg raspusta jer sama priprema zahteva veliko odricanje i požrtvovanost. Istorijski je značajan momenat da su se profesor i dva studenta popela na pobedničko postolje. Ja kao profesor ponosan sam na naš zajednički uspeh jer kada ste okruženi vrednim, talentovanim, nasmejanim i marljivim ljudima, vaš posao je mnogo lakši. Mislim da će ovi rezultati pozitivno uticati na poziciju naše zemlje i Fakulteta umetnosti u svetskim umetničkim krugovima“, kaže Nikola Peković i dodaje:

 „Veoma sam ponosan i na pobedu mog trija „Art Family“ na Svetskom trofeju harmonike u kategoriji “World music”, ali mi je žao što moja sestra Bojana, lider ove grupe, nije na vreme dobila vizu, pa je bila sprečena da krene sa nama u pohod na ovaj jedinstveni pehar. Morali smo za kratko vreme da promenimo koncepciju nastupa koji su do tada bili obojeni zvucima gusala i Bojaninim glasom. Imajući u vidu da moji prijatelji Andrija Minčić i Nikola Cvetković nastupaju već duže vreme sa nama, ne samo da su uspeli da nadomeste Bojanino odsustvo, nego smo kao tim, uz jednoglasnu odluku žirija pobedili na jednom od najvažnijih takmičenja za harmoniku u svetu. Za 20 godina iskustva na različitim takmičenjima nisam doživeo da publika publika i žiri ustanu i ovacijama pozdrave nastup. To nije praksa, a nama se dogodilo i osećaj je neprocenjiv. Svi članovi trija “Art Family” rade na Fakultetu umetnisti u Nišu i čast je kada znate da ste dostojanstveno predstavili svoju državu, grad i fakultet sa kojeg dolazite.Ovom prilikom želim da se zahvalim Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, Fakultetu umetnosti u Nišu kao i našim domićinima u Kanadi bez čije pomoći bi naš odlazak na ovo prestižno takmičenje bio mnogo teži“.

BIOGRAFIJE: 

Dejana Radanović, rođena je 18. 09. 1996. godine u Novom Pazaru, gde je i stekla osnovno muzičko obrazovanje. Tokom svog osnovnog obrazovanja učestvuje na različitim festivalima i takmičenjima u Srbiji, gde postiže zapažene rezultate.

Svoje muzičko obrazovanje nastavlja u srednjoj muzičkoj školi “Stevan Mokranjac” u Kraljevu, u klasi prof. Milene Stojanović. Tokom svog srednjoškolskog obrazovanja učesnik je međunarodnih i republičkih takmičenja, gde ostvaruje velike uspehe. Dobitnik je prvih nagrada i laureata takmičenja kao što su: Međunarodno takmičenje harmonikaša u Loznici, Međunarodni festival harmonike u Smederevu, Zvezdane staze u Kragujevcu, kao i Internacionalni festival harmonike u Sarajevu.

Osnovne-akademske studije upisuje na odseku harmonike, na Fakultetu umetnosti u Nišu, u klasi prof. Nikole Pekovića. Tokom dosadašnjeg studiranja dobitnik je prvih nagrada i laureata takmičenja kao što su: Akordeon fest u Knjaževcu, Dani harmonike u Aleksincu, Dani harmonike u Beogradu i Eufonije u Novom Sadu.

Pohađala je seminare i kurseve najeminentnijih umetnika na harmonici, kao što su: Injaki Alberdi(Španija), Ander Teleria(Španija), Stefan Chapus(Švajcarska)…

Danas na koncertnoj sceni nastupa kao solo izvođač i kao član kamernog sastava.

Najzapaženije dostignuće tokom celokupnog školovanja jeste učestovanje i osvojeno 1. mesto na 68. Svetskom trofeju, održanom u Viktoriji (Kanada), u novembru 2018. godine.

 

Nikola Peković (1991), muzičko obrazovanje započinje u klasi nastavnice Marije Vukićević (MŠ „Stevan Mokranjac“ iz Kraljeva), a osnovne i master studije harmonike završava na Fakultetu umetnosti u Nišu sa najvišim ocenama u klasi profesora Miljana Bjeletića. Prvi je student Fakulteta umetnosti u Nišu koji je treću i četvrtu godinu završio u jednoj akademskoj godini. Dobio je od Univerziteta u Nišu najviša priznanja kao najbolji student osnovnih i master studija. Završio je specijalističke studije (2016) u Španiji (San Sebastjan) na akademiji “Musikene – Centro superior de musica del Pais Vasco” u klasi prof. Alberdi Injakija, jednog od najprestižnijih svetskih umetnika na harmonici. Trenutno je student treće godine doktorskih studija u Portugalu na Univerzitetu u Evori, odsek za muziku i muzikologiju – harmonika.

Poslednjih petnaest godina aktivan je na koncertnoj sceni, nastupa kao solista i kamerni muzičar u Srbiji (Kolarčeva Zadužbina, Sava Centar, Narodno pozorite u Beogradu, Beogradsko dramsko pozorište, SKC u Beogradu, Simfonijski orkestar u Nišu, Narodno pozorište u Nišu, Koncertno-izložbeni prostor FU u Nišu itd…), Crnoj Gori, Slovačkoj, Italiji, Nemačkoj, Ukrajini, Litvaniji, Letoniji, Grčkoj, Češkoj, Francuskoj, Portugaliji, Španiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Kanadi, Sloveniji, Kini, Belgiji, Kataru i Rusiji. Njegov prvi solistički CD objavljen je u izdanju Fakulteta umetnosti u Nišu (2014). PGP/RTS je izdao zajednički disk Nikole i Bojane Peković pod nazivom „Nebesko je uvek i doveka“ (2015). Dobitnik je Konstantinovog priznanja za ostvaren akademski uspeh, društeni angažman i postignute rezultate od Grada Niša i  kompanije Filip Moris.

Učestvovao je na 50 takmičenja u zemlji i inostranstvu, od kojih su najznačajnija:

  • 2018. „SVETSKI TROFEJ“ akordeonista u Kanadi (Viktorija), 1.mesto
  • 2013. Internacionalno takmičenje za harmoniku „Accoholiday“ u Ukrajini (Kijev), 2.mesto
  • 2013. „SVETSKI TROFEJ“ akordeonista u Rusiji (Samara), 2.mesto
  • 2013. „SVETSKI KUP“ akordeonista u Kanadi (Viktorija), 2.mesto
  • 2012. Treći serijal takmičenja „Ja imam talenat“ (Beograd), 1.mesto
  • 2010. „SVETSKI TROFEJ“ akordeonista u Španiji (Vigo), 1.mesto
  • 2010.  Internacionalna takmičenja u Grčkoj (Kozaani) i Sloveniji (Beltinci), 1.mesto

Kao docent na glavnom predmetu Harmonika bavi se i pedagoškim radom na Fakultetu umetnosti u Nišu. Sa 23 godine postao je najmlađi docent u Republici Srbiji. Njegovi studenti osvojili su preko 30 prvih nagrada u zemlji i inostranstvu.