DIZAJN IZ DOBA JUGE U OFICIRSKOM DOMU U NIŠU

Izložba DIZAJN IZ DOBA JUGE – LIČNA SEĆANJA biće svečano otvorena u četvrtak 4. aprila u 19 sati u izložbenoj sali Oficirskog doma.

Izložba traje do 23. aprila.

Autorka izložbe je istoričarka umetnosti Julija Bašić, osnivač i koordinatorka udruženja građana Art District iz Požarevca.

“DIZAJN IZ DOBA JUGE – LIČNA SEĆANJA predstavlјa autorsku izložbu i istraživanje istorije dizajna na jugoslovenskom kulturnom prostoru. Ona teži da reinterpretira glavne postulate dizajna u vreme socijalizma i industrijskog preporoda, stvaranja potrošačkog društva i duha kolektivizma od 1950-1980. A sa namerom da ukaže na uspešne primere dobrog dizajna i osvetli njihove autore”, kažu organizatori.

Izložba je podelјena u nekoliko segmenata: Dizajneri, Kiosk K-67, Logotipi, Supermarket, Velesajam, Turizam, Detinjstvo, Domaćinstvo, Kultura, Moda, Uradi sam, Tehnika i Uređenje doma, a svi predmeti propraćeni su ličnim sećanjima njihovih vlasnika.

Cilј ove izložbe jeste da se kroz jugoslovenske primere dobrog dizajna umreže pojedinci koji takve predmete čuvaju. Kako fizički, tako i u svojim sećanjima. Da se oblikovanje osmotri iz ugla nekadašnje svakodnevice, a zaklјučci predstave isklјučivo predmetima iz privatnog vlasništva trideset čuvara sećanja. Tokom poslednje decenije uviđaju se reference jugoslovenskog dizajna i u radovima savremenih dizajnera. Posebno u domenu grafičkog i industrijskog dizajna. Zato je izložba dodatno upotpunjena redizajniranim plakatima makedonskog grafičkog dizajnera Zorana Kardula.

Sam razvoj dizajna u Jugoslaviji nije moguće razumeti bez šireg sagledavanja promena koje su se na našim prostorima dešavale nakon 1948. godine… Međutim, direktnije društvene promene uticale su na afirmisanje dizajna, a to se pre svega ogleda u institucionalizaciji pojma primenjene umetnosti i dizajna osnivanjem akademija za primenjenu umetnost u Beogradu (1948) i Zagrebu (1948–1954), osnivanjem republičkih i saveznih udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti pedesetih goodina, otvaranjem Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu (1950), osnivanjem prve srednje škole za dizajn u Beogradu (1963), osnivanjem Dizajn Centra u Beogradu (1972), te organizovanjem značajnih izložbi: Zagrebačko trijenale (Zagreb, 1955), Umetnost i industrija (Beograd, 1955), Stan za naše prilike (Ljublјana, 1956), Porodica i domaćinstvo (Zagrebački Velesajam, 1957-1960), Umetnost u indystriji (Beograd, 1961), Industrijsko oblikovanje (Beograd, 1962), itd.

 

Objavljeno Autor: kultURA Postavljeno u NAJAVE, Vesti

Komentarisanje je zatvoreno.