Dodela književne nagrade Branko Miljković

Književna nagrada Branko Miljković dodeljena je Nenadu Miloševiću za knjigu pesama Pesme iz limba u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.

Žiri koji su činili Goran Maksimović, Dragan Bošković i Vojislav Karanović jednoglasno je doneo ovu odluku na sednici održanoj 28. juna 2020. godine.

“Nenad Milošević je napisao ubedljivu pesničku knjigu. Dosta dugo je, na Karverovom tragu, težio detaljnom opisu pojedinih segmenata stvarnosti. Sada je svoju poeziju delikatno uklopio u šire narativne strukture kojima se evocira lično i kolektivno sećanje na prošle događaje, i postavlja pitanje o prirodi veze jezika i stvarnosti. Suptilna ironija, ispitivanje granica (auto)biografije i poezije, diskurzivna pesnička samosvest, čini knjigu Pesme iz limba dostojnom pevanja Branka Miljkovića. U najužem izbor žiri je, pored ove knjige, izdvojio i Toplo bilje Bojana Vasića i Povremena poput vikend-naselja Maše Seničić, za koje takođe smatra da su posebno obeležile pesničku produkciju 2019. godine”, kažu članovi žirija.

Na kokurs je pristiglo 120 pesničkih knjiga, a nagradu dodeljuje Grad Niš. Finansijski nagradu podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije, a organizator dodele je Niški kulturni centar. Nagrada se sastoji od povelje, statuete i novčanog iznosa. Svečano će biti uručena tokom leta 2020. godine u okviru manifestacije Dani Branka Miljković u Nišu.

Nenad Milošević

barnko
Foto – Niški kulturni centar

Nenad Milošević rođen je 5. jula 1962. godine u Zemunu. Objavio je sedam knjiga pesama:

– Pospanost (Matica srpska, Novi Sad 1992);
– Umanjenja (Prosveta, Beograd, 1996);
– Jureći u raj (Narodna knjiga, Beograd, 2000);
– Mesta (izbor iz poezije, Narodna biblioteka Stefan Prvovenčani, Kraljevo, 2004);
– Pesme sa Save i Dunava (Rad, Beograd, 2005);
– Time code (izabrane pesme, Aora naklada, Zagreb, 2009);
– Vode i vetrovi (Umetničko društvo VRT, Novi Sad-Beograd, 2012).

Objavio je knjigu mikroeseja Lutajuća planeta (Službeni glasnik, Beograd, 2014). Priredio je i Antologiju novijeg srpskog pesništva Iz muzeja šumova (VBZ, Zagreb, 2010). Njegove pesme i eseji prevođeni su na ruski, grčki, poljski, francuski, engleski, španski, nemački, slovenački i makedonski jezik. Zastupljen je u nekoliko antologija srpske poezije na stranim jezicima kao i u nekoliko domaćih antologija. Bio je urednik za poeziju u časopisu Književne novine (1998–2001), devedesetih godina član uredništva časopisa za žensku književnost ProFemina, gost urednik (uredio pet brojeva) časopisa Tisa iz Bečeja. Završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu. Radio je kao urednik u Redakciji za kulturu, Redakciji za nauku i obrazovanje a sada radi kao urednik u Redakciji dokumentarnog programa RTS-a. Uredio je i režirao preko sto TV emisija raznih žanrova.