DRUGA REPRIZA OPERE “SEVILJSKI BERBERIN”

Druga repriza opere “Seviljski berberin” biće odigrana u ponedeljak, 20. aprila, na sceni niškog Narodnog pozorišta, sa početkom u 19h. Opera je napravljena udruženim snagama niškog Simfonijskog orkestra, Fakulteta umetnosti u Nišu i niškog Narodnog pozorišta. Operom diriguje Milena Injac.

Komična opera “Seviljski berberin” u režiji Ivana Vukovića pretpremijerno je izvedena 20. februara, a premijera je odigrana 23. februara.

Lica:

Rozina: Aleksandra Ristić, mecosopran / Katarina Simonović Ivanković, sopran
Grof Almaviva: Saša Arsenkov, tenor
Figaro: Nikola Mikić, bariton
Doktor Bartolo: Milutin Najdanović, bariton
Bazilio: Marko Milisavljević, bas
Fjorelo: Petar Bošković, bariton
Berta: Brana Bajović, sopran / Nada Jovanović, sopran
Ambrozio: Stefan Simonović, tenor
Notar: Živan Popović
Oficir: Darko Milovanović / bariton

“Seviljski berberin” je ostvarenje koje je nakon 50 godina ponovo otvorilo sezonu opera u Nišu. Pre “Seviljskog berberina” Nišlije su imale priliku da uživaju i u opereti “Slepi miš”.

“Seviljski berberin” je poznata Rosinijeva opera koju je komponovao sa 24 godine, a premijerno je izvedena u Rimu 1816. Sadržaj Seviljskog berberina uzet je iz jednog od dva briljantna komada francuskog pozorišnog pisca Bomaršea, od kojih oba imaju iste glavne likove: Figara, Almavivu, Rozinu… Drugi od tih komada već je ranije komponovao Mocart (“Figarova ženidba”). Rosini je svog “Seviljskog berberina” udaljio od političkog konteksta, te je, pre svega, išao na komiku likova i situacija – a u tome je bio nenadmašan. I ovde je glavni lik neprevaziđeni Figaro, spreman na sve, dovitljiv, lukav, glavni čuvar tajni i posrednik u ostvarivanju veze dvoje mladih – Rozine i grofa Almavive, uprkos nastojanju starog dr Bartola (zapravo, Figarovog gazde) da sačuva Rozinu za sebe.

Karte se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta, po ceni od 600 dinara.

Šta su učesnici i organizatori rekli o operi i pripremama možete pogledati – OVDE. A intervju sa dirigentom ove opere Milenom Injac možete pročitati – OVDE.