DRUGO VE$E NA RIVER STAGE-U

Uvertira u Nišville jazz festival (čiji glavni program traje od 16. do 19. avgusta)  dvodnevni besplatni program na River stage-u (amfiteatar na keju ) – počela je sinoć. Pored Spomenika Šabanu Bajramoviću nastupili su Alexandre Cunha Quintet iz Brazila, Dado Topić & Time after Time i Šaban Bajramović Interantional Tribute Band, a večeras 15. avgusta Nišlije će imati prilike da uživaju uz: sastav My People, Orkestar Bobana i Marka Markovića i Nema problema Orkestar iz Italije.

U Galeriji Paviljon 77 u Tvrđavi, otvorena je i izložba fotografija Bojana Bončića Živeti od danas do sutra.

Grupu My People čine vrsni muzičari iz raznih krajeva Srbije, prepoznatljivi na domaćoj i svetskoj world music i jazz sceni. Svoj karakterističan muzički izraz grade pod uticajem balkanskog muzičkog nasledja, šireći poglede ka tradicijama Vizantije, Bliskog Istoka i Severne Afrike i kroz ličnu umetničku prizmu daje snažan autorski pečat novoj muzičkoj ideji.

Orkestra Bobana i Marka Markovića višestruki pobednik Sabora u Guči, sigurno je najpoznatiji tradicionalni romski duvački orkestar sa ovih prostora u svetskim okvirima, čemu u prilog ide i činjenica da veći deo godine provode na turnejama u inostranstvu – između ostalog i na najznačajnijim jazz i world music festivalima i u prestižnim koncertnim prostorima. A svi su saglasni da su Markovići ovaj muzički idiom od pučke zabave izdigli na nivo prave umetničke muzike.

Kako sami članovi kažu,  Nema Problema Orkestar svira špageti džez, odnosno muziku koja kombinuje elemente tradicionalnog džeza, fanka, klezmer tradiciju Srednje Evrope, ali se najvećim delom oslanja upravo na tradiciju balkanskih brass bendova.

 

Pogledajte deo atmosfere sa sinoćnjeg otvaranja.

 

[portfolio_slideshow]