Dve nagrade za glumce Akademskog pozorišta na humanitarnom festivalu

Milici Kostadinović i Nemanji Dimitrijeviću, koji igraju glavne uloge u predstavi “Laki komad”, stručni žiri festivala “Daske humanosti” dodelio je nagrade za najbolju mušku i najbolju žensku ulogu. Pored niških, u konkurenciji su bili i glumci iz Lebana i Kragujevca.

nagrade
Foto – Akademsko pozoriste

Akademsko pozorište SKC Niš bilo je deo repertoara prvog festivala “Daske humanosti”, koji organizuje JCI. Pred prepunom salom Pozorišta lutaka, u dva festivalska dana, nastupila su četiri pozorišta.

Prema oceni žirija, Milica Kostadinović i Nemanja Dimitrijević, dobili su nagrade za najbolju žensku i najbolju mušku ulogu festivala.

“Ja bih rekla da je ovo nagrada za bezuslovno davanje i bezuslovnu ljubav. Jer gluma se ne nagradjuje, ona se voli, obozava i živi!”, kaže Milica, koja u predstavi igra Seku.

Nemanja dodaje da je poseban osećaj igrati na humanitarnom festivalu.

“Kada ste na sceni, a znate da ne igrate samo za publiku koja je u sali i koja pažljivo posmatra svaki vaš pokret, već igrate za viši cilj – kako biste nekome pomogli, onda su emocije jake i ta energija prosto blješti sa scene. Ovo je dokaz da su i publika i žiri to osetili.”

Prve nagrade u godini jubileja

Ovo su prve nagrade za Akademsko pozorište u jubilarnoj 2020. godini kada obeležava 60 godina postojanja.

“Sigurni smo da je ovo samo prvi u nizu ovogodišnjih uspeha naših glumaca, kojim ćemo krunisati šest decenija provedenih na pozornici”, poručuju iz SKC.

Podsetimo, do sada su Nišlije imale priliku da gledaju predstave u okviru projekta “Daske humanosti”. Ali ovo je prvi put da se manifestacija organizuje u vidu festivala. Novac prikupljen od prodaje karata i donacija namenjen je odeljenju neonatologije Dečije interne klinike Kliničkog centra u Nišu.