Džez koncert “Moscow Nights” u Niškom kulturnom centru

Dež koncert “Moscow Nights – NKC & Saxperience on tour”, održaće se u utorak, 6. oktobra, u Velikoj sali Niškog kulturnog centra od 19 sati. Ulaz na koncert je besplatan. Nastupaju saksofonista Oleg Kirejev i Dragan Ćalina na klaviru.

Oleg Kirejev je prvi muzičar u Rusiji koji je spojio etno džez motive i tradicionalno baškirsko pevanje iz grla. Muzičku karijeru je započeo 1985. godine. U periodu kada etnička muzika zadobija interesovanje muzičara širom sveta, Oleg osniva grupu pod imenom Orlan koja kasnije postaje veoma popularna među sovjetskom publikom.

Zahvaljujući stipendiji, pohađao je časove kod Bada Šenka. Godine 1996. je osvojio specijalnu nagradu za izvanredno izvođenje na Montru Džez festivalu u Švajcarskoj. Tada je privukao pažnju međunarodne zajednice džez muzičara čime mu se otvaraju vrata brojnih džez klubova širom sveta.

Olegov jedinstveni muzički stil

Pod uticajem bibop i tradicionalnog džeza, pridodatih afričkih ritmova, latinoameričkog džeza i baškirske tradicinalne muzike, Oleg kreira i usavršava svoj jedinstveni stil. Njegova diskografija obuhvata petnaestak albuma različitih žanrova džez muzike. Izdanje Mandala (2007) je nominovano za Gremi nagradu u kategoriji najboljeg savremenog džez albuma. Etno-džez projekat Feng Šui džez pozorišta je takođe bio nominovan za Gremi nagradu (2008).

koncert
Foto – NKC

Uz podršku klavirskog trija američkog pijaniste Kita Džavorsa održava turneju kroz Evropu i Ameriku, 2010. i 2011. godine, promovišući album Rhyme and Reason. Iste godine obnavlja sastav Orlan sa kojim snima i album Baškirski karavan. Proglašen je nacionalnim umetnikom Republike Baškortostan, gde takođe obavlja i funkciju Savetnika za kulturu Predsednika Republike.

Dragan Ćalina

Dragan Ćalina je pijanista iz Srbije koji živi i radi u Beogradu. Magistrirao je džez klavir na Konzervatorijumu u Amsterdamu gde je dobio stipendiju za master studije.

koncert
Foto – NKC

Nastupao je sa poznatim džez umetnicima kao sto su Duško Gojkovic, Stjepko Gut, Hans Dalfer, Melba Džojs, Bred Lili, Montez Kolman, Filip Harper i drugi. Trenutno radi kao profesor na Fakultetu muzičke umetnosti (FMU) u Beogradu.

Koncert će se održati uz primenu svih aktuelnih epidemioloških mera Kriznog štaba Vlade Republike Srbije i preporuka Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Niša, kažu u Niškom kulturnom centru.