Estudiantina Ensemble na Nišvilu

Kubanski sastav Esudiantina Ensemble, koji više od dve decenije radi sa bazom u Holandiji, nastupiće na predstojećem Nišvilu u četvrtak 13. avgusta. A dan ranije i u sklopu besplatnog programa na River stejdžu. Ovaj sastav predstavlja bogatu kubansku muzičku tradiciju. Predvodi ga pevač i gitarista Ricardo “Aristides” Bekema. A jedan od članova je i Nelson Garzon Delis, unuk Compaya Segunda, legendarnog kubanskog muzičara, ovekovečenog u kultnom filmu Vima Vendersa “Buena Vista Social Club”.

Estudiantina Ensemble
Foto – Estudiantina Ensemble

Ansambl Estudiantina nastavlja tradiciju studentskih orkestara koji su na Kubi bili izuzetno popularni početkom prošlog veka. Konkretnije, grupe Estudiantine Invasore iz Santiago de Cuba. Reč je o kombinaciji bogate muzičke tradicije Kube, naročito kada je reč o ritmovima, i probranih savremenih stilova popularne muzike. Ali pre svega – džeza. Za razliku od klasičnih afro – kuban sastavakoji se baziraju na zvuku duvačkih instrumenata (pre svega limenih) u postavi Estudiantina ansambla dominiraju žičani instrumenti – gitara i karakteristične kubanske “tres” gitare, kontrabas uz jednu do dve true trube (ili flautu). Kao i čitav arsenal udaraljki među kojima i “pailitas” – poznati i kao “barokni timpani”. Reč je o francuskom instrumentu koji je na Kubu stigao sa Haitija i u stvari je preteča “timbalesa”, nezaobilaznih u postavi svih salsa bendova.

Grupu je osnovao Riccardo Bekema, sa ciljem da sačuva autentične kubanske stilove kao što su “Guaracha”, “Bolero”, “Danzon” i “Son”.

Uz nastupe na koncertima i festivalima širom sveta, članovi sastava su naročito ponosni na to što su još 2007. godine na službeni poziv Ministarstva kulture Kube, a na preporuku Eliades Ochoa Bustamantea – još jedne od ”Buena Vista Social Club” legendi – nastupili na 45. izdanju prestižnog kubanskog “International Festival de la Trova”.

Članovi sastava su: Ricardo “Arístides” Bekema – vođa sastava, gitara, vokal; Nelson Garzón Delis – vokal, udaraljke;  Anibal Avila Pacheco – truba; Alexander Rodriguez Cala – truba; Gerardo Antonio Rosales Rondon – timpani; Leo “Pantaléon” Martis – tresgitara; Dennis Nicles Cobas –kontrabas i Anurakt Scheepers “El Samurai” – tresgitara.

Nišvil pomaže

Nišvil džez festival poklanja Gradu Nisu i svim gradskim opštinama 6.000 sokova, kao deo paketa koje se pripremaju i distribuiraju najugroženijim građanima Niša, kao i onima koji se nalaze u kolektivnim centrima za smeštaj obolelih od korona virusa sa blagim simptomima.

Nisvil poziva predstavnike štabova Grada Niša i svih gradskih opština –  zadužene  za formiranje paketa, da se jave u kancelariju festivala, kako bi dogovorili preuzimanje paketa sa sokovima.