FESTIVAL “ARTFEMINE II” U NIŠU

“Centar za devojke” iz Niša organizuje drugi “ArtFemine” festival, koji će biti održan u periodu od 16. do 19. jula u Nišu. Drugi “ArtFemine” festival nosi naziv “Feministička akcija”. Feministički aktivizam i umetnost će ove godine predstaviti četrdesetak učesnica iz Albanije, Makedonije, Bosne, Hrvatske i Srbije.

Festival je zamišljen tako da tokom perioda festivala devojke i dame kroz razne radionice – likovne, muzičke, pozorišne, psihološke… – spreme glavni performans, koji će biti održan 18. jula u Kazandžijskom sokačetu u Nišu, sa po;etkom u 21h.

“ArtFemine’ festivalom želimo da doprinesemo približavanju feminizma, aktivizma i feminističke umetnosti mladima u Nišu. Takođe, festivalom “ArtFemine” otvaramo feministički prostor za povezivanje, osnaživanje, delovanje, feminističkog podmlatka iz grada, zemlje i regiona.“, kažu iz organizacije.

ArtFemine festival će se održati uz finasijsku podršku OAK fondacije i saradnju Media&Reform centra Niš, Super Radija Niš i Studentskog kulturnog centra u Nišu.

PROGRAM:

Četvrtak, 16. jul

20:00 – Galerija “Art55” – OTVARANJE FESTIVALA

ArtFemine festival će biti otvoren izložbom radova “Feminističke likovne kolonije”, koja je bila realizovana u periodu od 23 – 29. juna 2015. u Sićevu.
Na izložbi će biti izloženi radovi 14 mladih umetnica: Sare Lupšor, Nevene Kostić, Sanje Solunac, Maje Mrdaković, Aleksandre Branković, Tijane Munćan, Dunje Ćirić, Nevene Stefanović, Katarine Nedeljković, Milene Đokić, Milene Krstić, Bojane Micić, Aleksandre Mirić i Ivane Stanković.

Petak, 17. jul

10:00 – 14:00 – Studentski kulturni centar Niš – PSIHOLOŠKA RADIONICA

Radionicu će voditi Marija Zdravković.
Na ovoj radionici će devojke dobiti priliku da se međusobno upoznaju, da predstave sebe, ali i svoj rad, da razmene iskustvo, ideje i kontakte.

15:00 – 19:00 – Studentski kulturni centar Niš – POZORIŠNA RADIONICA

Radionicu će voditi Nataša Milojević.
Bazična tema radionice je sloboda izbora, koliko smo slobodne da biramo, koliko smo slobodne da prihvatamo, šta nam nameću vaspitanje i kultura u kojoj živimo. Koristeći tehnike savremenog teatra istražićemo stavove društva, kao i svoje lične stavove, o odlukama i ulogama žena u društvu.

21:00kafe “Hush Hush” – MUZIČKO VEČE

U okviru drugog “ArtFemine” festivala, održaće se Muzičko veče, kada će se puštati muzika autorki – Femixeta, DJ-ka Olja Wagner, a biće i koncert delikantne kantautorke Ane Ćurčin.

Subota, 18. jul

10:0014:00 Studentski kulturni centar Niš – LIKOVNA RADIONICA

Radionicu će voditi Sanja Solunac.
Zamišljeno je da se na ovoj radionici prepusti kreativnosti i da kroz likovnu umetnost (slikanje, pravljenje kolaža, crtanje) učesnice festivala pripreme transparente, kostime i scenografiju za ulični performans ”Feministička akcija”.

16:00 – 20:00Studentski kulturni centar Niš – MUZIČKA RADIONICA

Radionicu će vodi Olja Wagner.
Planirano je da se ovoj radionici spemi tekst i muzika feminističko-aktivističke pesme, koja će biti izvedena na uličnom performansu “Feministička akcija”. Učesnice festivala će svirati na akustičnim instrumentima.

21:00Kazandžijsko sokače (kod česme Stevana Sremca) – ULIČNI PERFORMANS: “FEMINISTIČKA AKCIJA”

U okviru performansa će se sugrađankama/nima prezentovati sve ono što je nastalo tokom zajedničkog rada i druženja na festivalu.

Nedelja, 19. jul

10:00 – 14:00Studentski kulturni centar Niš – Sastanak mladih feministkinja regiona, na kome će biti reči o evaluacijama sa upravo završenog ArtFemine festivala, kao i o dogovoru za zajedničke akcije u sledećih godinu dana.