FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN

U okviru “Francuskih dana”, Francuski institut u Nišu organizovao je Francuski filmski karavan, koji će biti održan u periodu od 17. do 20. marta. Projekcije filmova iz ciklusa “Lica afričkog filma” će biti puštane u bioskopu “Kupina”, sa počecima od 18h. Cena karte iznosi 100 dinara.

Program:

Film “Lumumba” (2000, 116’, Francuska, Republika Kongo)
Režija : Raul Pek
Igraju : Erik Ebuane, Aleks Deskas, Maka Koto

U nepreglednoj lepoti noći jedne afričke savane, dva čoveka su dobila zadatak da iseku tri leša. Da ih spale. Da ih zakopaju. Ovde se završava život Patrisa Lumumbe, koji je tri meseca bio premijer Konga, odnedavno nezavisnog. Ali ovde i počinje njegova priča…

Film “La Pirogue” (2012, 87’, Francuska, Senegal)
Režija : Musa Ture
Igraju : Sulejman Seje Ndiaj, Malamin Dram, Laiti Fal

Ribarsko selo u velikom predgrađu Dakara, iz koga polazi mnogo piroga. Na kraju putovanja preko mora, često pogubnog, one stižu do Kanarskih ostrva na španskoj teritoriji.
Baj Laj je kapetan jedne ribarske piroge i poznaje more. Ne želi da ode, ali nema izbora. Moraće da preveze 30 ljudi u Španiju. Oni se ne razumeju svi, neki nikad nisu videli more i niko ne zna šta ga čeka.

Film “Snovi od prašine” (2006, 86’, Francuska, Kanada, Burkina Faso)
Režija : Loran Salg
Igraju : Makena Diop, Rasman Uedraogo, Fatu Tal-Salg

Moktar Diko, seljak iz Nigerije, dolazi da traži posao u Esakanu, rudniku zlata na severoistoku Burkine Faso. Ali pošto ne zna ništa o ispiranju zlata, mora sve da nauči. U ovom zatvoru sa rešetkama od vetra i prašine, nada se da će zaboraviti prošlost koja ga proganja…

Film “Min Ye” (2009, 174’, Mali)
Režija : Soulejman Sise
Igraju : Sokona Gaku, Asan Kujate, Salif Samake

“Min Je” je porodična priča. Radi se o buržoaskom paru iz Bamaka. U ovom domu postoje stalne tenzije. Mimi, umorna od poligamije i bračne rutine, želi da napusti Isu. Ona ima ljubavnika, Abu. Kako će se razvijati odnosi ovo troje preljubnika čija je svakodnevnica sada još više zakomplikovana.