Francuski pijanisti na Fakultetu umetnosti

Koncert talentovanih pijanista iz Francuske Jeniseja i Nikite Ramića održaće se u sredu 05. aprila 2017. godine sa početkom u 19 časova u Koncertno-izložbeni prostor FU, Knjaževačka 2a.

Koncert se realizuje u saradnji sa Pedagoškim fakultetom u Vranju i Univerzitetom u Nišu, a ulaz je besplatan.

Ienissei Ramić, klavir (Moskva, 1990.)

Sa godinu dana seli se sa roditeljima u Srbiju, u Vranje, gde živi do svoje desete godine. Njegova majka, pijanistkinja Svetlana Makridina Ramić (rodom iz Rostova na Donu) počinje rad sa njim još od njegove treće godine. Njegov otac, Jaško Ramić (rođen u Vranju), virtuoz na harmonici, završio je Konzervatorijum u Moskvi, na kojem je i doktorirao. Porodica Ramić 2000. godine seli se u Francusku. Ienissei Ramić u Parizu 2004. godine upisuje konzervatorijum Boulogne-Billancourta u klasi profesorice Hortense Cartier Bresson. Potom upisuje prestižni Conservatoire National Supérieur de musique de Paris kod Alana Planesa, sa kojim se usavršava od 2007 do 2012. godine. Nagrade i jednoglasne odlične ocene žirija, doprinule su da posle fakulteta upiše master za klavir na L’Académie Liszt de Weimar et l’Académie Mendelssohn de Leipzig. Godine 2012. svira više resitala u seriji “Les Virtuoses du Coeur” gde je pokrovitelj poznata pijanistkinja Anne Queffelec. Oprobao se i kao kompozitor prilikom pratnje nemih filmova u pariskom Theatre du Ranelagh. Ienissei Ramić 2014. godine svira ciklus “Etudes d’exécution transcendante de Liszt” u “La Salle Cortot” u Parizu i “Concerto en sol de Ravel” sa “l’Orchestre de l’Orchestre de Bastille” i nazvan “mladim virtuozom” u Figaru. Imao je resital kod čuvenog modnog kreatora parfema Jean-Paul Guerlaina. 2015. godine svira muziku Janačeka u dramsko-scenskoj predstavi “Dnevnik nestalog”. Nastupao je po celoj Francuskoj, u Rusiji (Moskvi), Nemačkoj, Holandiji, Španiji i Srbiji. Ienissei Ramić nastavlja veliku tradiciju svojih roditelja i svojih predaka. Majka Svetlana, sa kojom je krenuo da uči sviranje, inače profesor klavira u Parizu, bila je učenica čuvenog Evgenija Libermana na moskovskom konzervatorijumu, jednog od retkih učenika još čuvenijeg moskovskog profesora Henrija Nejhauza koji je težio tradiciji da klavir treba da peva dok svira.

 Nikita Ramić, klavir (Vranje, 1993.)

Sviranje na klaviru počinje sa svojom majkom od treće godine. 2000. godine Nikita Ramić seli se sa porodicom u Francusku, gde pohađa CRR u Rueil-Malmaisonu sa prof. Denis Paskalom. Posle dobijenih najboljih ocena u CRR (1. nagrada za klavir 2009. godine i prix d’Excellence u 2010. godini i nagrada za kamernu muziku). Nikita Ramić završava školovanje u čuvenom pariskom konzervatorijumu “Alfred Kortoa” u Parizu sa pijanistom Henrijem Bardom. Paralelno se usavršava sa Ljiljom Zilberstajn na master klasu u Weimaru (Nemačka) i na prestižnoj Accademia Musicale Chigiane u Sieni (Italia). Svirao je koncerte u Parizu u Palais Iéna (sedište Ekonomskog saveta međunarodne privredne komore), u koncertnoj sali Cortot, u jermenskoj katedrali Sainte-Croix, u centru Rachi-Guy de Rothcshild i u svečanoj sali četvrtog pariskog okruga gde je svirao peti koncert Sen Sansa sa orkestrom de la Basille. Svirao je veliki broj humanitarnih koncerata dobrotvorne asocijacije “les Virtuoses du Coeur” koji sponzoriše pijanistkinja Kler Dezert po celoj Francuskoj, posebno u zamku Cassan, na jugu Francuske. 2016. godine po treći put je pozvan Guerlain-om da svira na manifestaciji poznatog kreatora parfema Jean-Paul Guerlaina. Nikita Ramić je imao koncerte u Francuskoj, Holandiji, Rusiji, Italiji i Srbiji.

Kompletan program na sajtu Koncertne sezone FU.