GADJO DILO I TG COLLECTIVE GOSTI NA NIŠVILLU

Dva sastava (jedan iz Grčke a drugi iz Velike Britanije) koja svoj muzički izraz baziraju između ostalog i na gypsy swingu – jedinom autentičnom evropskom pravcu – nastupiće na Nišvilu dve poslednje večeri festivala: Gadjo Dilo u subotu 17, a TG Collectiv – 18. avgusta. 

 Grčki bend Gadjo Dilo osnovan je sa glavnim ciljem da na krajnjem jugu Evrope reanimira Manuš gypsy jazz tradiciju. Kao i u skoro svim slučajevima kada je reč o ovom stilu, glavna i nezaobilazna inspiracija je veliki gitarista Django Reinhardt – jedan od nekoliko pravih genija džeza. Džangovo umetničko i životno putovanje i jazz zvuci tridesetih i četrdestih godina dvadesetog veka  nepresušni su izvor inspiracije grupe Gadjo Dilo, koja na poslednjem albumu “Manouche de Grec” odlazi i korak dalje, spajajući svoju ljubav prema gypsy swingu i bogatu muzičku tradiciju svoje zemlje, oslanjajući se pre svega na zlatno doba grčke scne, odnosno muziku pedesetih i šezdesetih godina.

Britanski sastav TG Collectiv izvodi intrigantnu instrumentalnu mešavinu različitih muzičkih pravaca: gypsy jazz, flamenko, savremena i klasična umetnička muzika. Kako sami kažu, njihovi uticaji se kreću u rasponu od Paka De Lusie i Džanga Renarta, s jedne, do Johana Sebastijana Baha – s druge strane. Osovinu grupe čini duo gitarista (Jamie Fekete i Sam Slater) a karakterističan zvuk posledica je ne specifične postave koju upotpunjuju klarinet, flauta i violina, uz kontrabas i cajun kao ritam sekciju. Članovi grupe su još i Holly Jones (flauta); Luis Mather (klarinet); Chris Mapp (kontrabas); Joelle Barker (udaraljke).  Ovaj mladi sastav je nastupao na svim značajnim jazz festivalima u Velikoj Britaniji, a prošle godine su objavili odlično ocenjeni album “Release The Penguins”, koji su u više navrata prezentovali i uživo na BBC1,  Radio BBC3  i Jazz FM radiju.