Glumci i reditelji: “Predstave moraju da se igraju u realnijem ambijentu”

Pozorište u Srbiji, ali i u ostalim zemljama regiona, suočava se sa velikim problemima. To ne sprečava glumce, reditelje i ostale zainteresovane da rade na poboljšanju njegovog položaja.

Kako da pozorište povrati staru slavu i ponovo postane zanimljivo, bile su neke od tema diskusije “Pozorišni život Srbije” koja je organizovana u Nišu.

 „Da bi se što više približilo građanima i da bi se predstave održavale u što realnijem ambijentu, pozorište bi trebalo da izađe na ulice. Predstava bi trebalo da se održava u bašti kafane, na mobilijaru, u realnoj scenografiji“, rekao je Aleksandrar Mihailović, glumac iz Niša, tokom diskusije koju su organizovali predstavnici Niškog kulturnog centra u Media i reform centru.

Sa njim se slaže Maja Mitić, glumica i koreografkinja.

„Ja sam nedavno bila na otvaranju 45. novosadskog festivala “Infant” i moram da priznam da je bilo dosadno. Smatram da bi i “Infant”, kao i drugi festivali, trebalo da izađe na ulicu da bi se nešto promenilo“, kaže Maja i dodaje da je najveći problem pozorišta u Srbiji nedovoljno para.

Nemamo toliki broj amaterskih pozorišta kao ranije, a festivali koji se finansiraju iz budžeta postali su dosadni, ističu glumci i reditelji iz Srbije i Makedonije, učesnici diskusije koja je organizovana u Nišu.

Prema rečima Nataše Poplavske, rediteljke iz Makedonije, stanje u Srbiji je, ipak, bolje od onog u Makedoniji.

„Srbija je mnogo ranije krenula sa razvijanjem nezavisne scene. Promene se dešavaju i na nezavisnoj i na, da tako kažem, zavisnoj sceni, što je jako važno“, kaže ona.

Jako je važno i povezivanje među umetnicima iz različitih zemalja što su Srbija i Makedonija svakako uspele da ostvare putem predstave „Zojkin stan“, koja je inspirisana Bulgakovim delom. Režirala ju je upravo Nataša Poplavska, a u njoj glume srpski glumci.

Nova nada je i alternativno pozorište, kao i sve vrste nezavisnih projekata. Svojim radom, ovi umetnici su posejali seme, za koje se nadaju da će proklijati,