FIN

Godišnja izložba radova studenata FU 2020. na internetu

Svake godine početkom juna, većina prostorija niškog Fakulteta umetnosti – sale, učionice, pa i hodnici, postaju izložbeni prostori u kojima studenti Departmana za likovne i Departmana za primenjene umetnosti svih nivoa studija prezentuju svoje završne radove nastale u protekloj školskoj godini. Radovi su rađeni u različitim tehnikama, od tradicionalnih do savremenih. A među njima su i oni koji su nagrađeni na značajnim svetskim konkursima.

Ove godine, globalna pandemija onemogućila je održavanje ove tradicije. Ali se zato izložba seli u virtuelne prostore Fakulteta umetnosti!

Virtuelna izložba će biti dostupna na sajtu Izložbene sezone FU od ponedelјka 15. juna 2020. godine u podne.

“Budite odgovrni, držite fizičku distancu, udobno se smestite, posetite onlajn izložbu i uživajte”, poručuju s Fakulteta.

O radovima

“Studenti sa Departmana za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti, predstavlјaju deo svog umeća, kroz likovno i grafičko izražavanje… Kako bi distinktivne forme učinili razumlјivijim i komunikativnijim. Nakon prvog utiska, koji je u neku ruku dinamičan i ekspresivan nije teško prepoznati vrlo doslednu školsku sistematičnost u radu i implementaciju stečenih znanja”, objašnjavaju na FU.

izložba
Foto – Fakultet umetnosti Niš

I dodaju – “Sadržaj koji stvaramo drugačiji je u svakom smislu i sadrži važnu komponentu društvene kritike. Inkluzivan je i progresivan. Naklonjen razmeni znanja i eksperimentu, interaktivan. I neguje kulturu različitosti sa idejom kako promeniti društvo na bolјe.”

Na Departmanu za likovne umetnosti studenti u skladu sa programom nastave i ličnim afinitetima i poetikama, kao i pod stručnim vođenjem svojih mentora i profesora, započinju smelu avanturu poimanja polimorfnosti likovnih umetnosti.

“Tokom izučavanja predmeta na Departmanu, koji su zastuplјeni radovima na ovoj izložbi, studenti na početku postepenim koracima, stiču dragocena saznanja o principima građenja jednog dela, da bi na starijim godinama studija utvrdili kritičko-dijalošku prirodu umetnosti i na takav način se odnosili prema izazovima koji ih čekaju kako na profesionalnom, estetskom tako i na ličnom planu.”