GRAFIKE SVIH KONTINENATA U NARODNOJ BIBLIOTECI

Zvonimir Kostić Palanski

Povodom Međunarodnog dana grafičara, koji se obeležava 15. jula, u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” u Nišu, otvorena je izložba grafika umetnika iz 12 zemalja.

Dan rođenja Rembranta, napoznatijeg holandskog slikara, je 15. juli, a da je upravo taj datum u svetu posvećen grafičarima, malo ko zna.

“Ja sam slučajno saznao pre dvadesetak dana. Dobio sam poziv iz Perua od jedne umetnice, čiji se radovi mogu videti na ovoj izložbi, da pošaljem jedan rad za obeležavanje Međunarodnog dana grafičara. Verovatno su oni u Peruu i mi ovde u Srbiji jedini u svetu koji će obeležiti ovaj datum”, kaže Zvonimir Kostić Palanski iz Udruženja “Palanski art”, koje je organizator izložbe.

Na izložbi su predstavljena dela 20 umetnika iz Japana, Južne Koreje, Brazila, Perua, Australije, Italije, Švedske, Poljske, Estonije, Španije, Makedonije i Srbije. Reč je o originalnim delima koja pripadaju kolekciji Udruženja “Palanski art”, a njihovi autori su više puta izlagali u Srbiji.

Izložba će trajati do polovine septembra, a u avgustu će izložena dela biti zamenjena grafikama drugih umetnika, što je zamišljeno kao drugi deo izložbe.

Objavljeno Autor: kultURA Postavljeno u Vesti

Komentarisanje je zatvoreno.