Hilda Kazasiana Nišvilu 2020.

Bugarska pevačica i perkusionistkinja jermenskog porekla – Hilda Kazasian nastupiće na džez festivalu Nišvil, u subotu, 15. avgusta 2020. godine. Ona će nastupiti u pratnji Blagoevgrad big benda. Specijalni gost ovog programa biće bugarski bubnjar, vibrafonista, kompozitor, aranžer i profesor Nacionalne muzičke akademije Hristo
Jocov.

“Hilda Kazasian je nastupila na jednom od prvih izdanja Nišvilla – tada kao velika nada ne samo bugarske već i evropske džez scene. Danas je ona vodeća džez pevačica Bugarske koja je sa velikim uspehom gostovala u Engleskoj… Rusiji, Belgiji, Francuskoj, Japanu, Poljskoj, Austriji, Italiji… A pre deset godina je po pozivu nastupila i u čuvenom Blue Note jazz klubu u Tokiju”, kažu organizatori.

Hilda Kazasiana

hilda
Foto – Nišville jazz festival

Hilda Kazasian je rođena u muzičkoj porodici. Njen otac Vili Kazasian, pijanista,aranžer, kompozitor i dirigent je više od 30 godina vodio Big Band Bugarskog nacionalnog radija. Njega majka Nadežda je bila članica svetski dečjeg hora Bodra smena. U kasnijem periodu, bila je i članica vokalnih grupa Do, Re, Mi i Studio W. Hilda je prvi nastup imala u svojoj četvrtoj godini. Nastupala je na mnogim dečjim festivalima, a kao devetogodišnjakinja je snimila duet sa bugarskim pevačem zabavne muzike Todorom Kolevom.

Diplomirala je klasične udaraljke na Sofijskom konzervatorijumu, a usavršavala se u Italiji. Hilda je svirala udaraljke u Filharmoniji Pionir, a paralelno je nastupala i snimala sa vodećim bugarskim džez sastavima. Snimila je sedam albuma.

Hristo Jocov

hilda
Foto – Nišville jazz festival

Hristo Jocov je već trideset godina šef odseka za bubnjeve na džez departmanu Bugarske nacionalne muzičke akademije, na kojoj je ranije diplomirao na odseku udaraljki. Takođe potiče iz muzičke porodice, a prvi značajniji džez angažman je imao 1982. godine. Dve godine kasnije, u 1984, sa pijanistom Antoni Dončevim osniva sastav Acoustic Version. Snimao je i nastupao sa različitim džez postavama u Evropi, Indiji, Kanadi i Japanu. Od 1982. do 1989. godine bio je bubnjar ali i kompozitor i aranžer Big benda Bugarskog nacionalnog radija. Desetak godina kasnije, u 1999. godini poneo je titulu Džez muzičar godine na dodeli nacionalnih muzičkih nagrada. Objavio je preko 30 albuma.