“HOTEL KOSOVO” NA SCENI NIŠKOG NARODNOG POZORIŠTA

U utorak, 7. aprila, na sceni niškog pozorišta biće izvedena predstava Ansambla Srpske drame Narodnog pozorišta iz Prištine sa sedištem u Gračanici, “Hotel Kosovo”, rađena po tekstu i režiji Nenada Todorovića. Predstava će početi u 20h.

Čekajući 20 godina da Kosovo bude umetnička tema nekim drugim, pismenijim autorima, crvljao sam radeći komade koji ga se ne tiču. Pošto je Vrag odneo šalu, i pozorište je zaboravilo tu tragičnu farsu, drznuli smo se da vas onespokojimo pričom o njemu. (Mada, nikad nisam razumeo zašto je toliko teško smestiti Kosovo u sat i po pozorišne zabave).

Gomile kvadratnih kilometara pod kojima leže leševi civilizacije kao humus za cvat novih mržnji, kilometri laži kojom će vas, silom fizike, očas pretvoriti u inžinjere istine, teror koji će se pravdati osvetom žrtve, sve su to razlozi da se umetnik oseti prozvanim. Ako se ne slažete, ovo je predstava koju ne smete videti. Da vam ne kvarimo veče.“, kaže Nenad Todorović.

Muziku je komponovao Bojan Stojčetović, koreograf je Nebojša Gromilić, kostimograf Ljiljana Ružić, a scenograf Goran Stojčetović.

U ovom “gorkom mjuziklu” igraju: Zinaida Dedakin, Aleksandar Mihajlović, Bojan Stojčetović Branko Babović, Bora Nenić, Milan Vasić, Igor Damnjanović, Milena Jakšić i još dvadesetak glumaca i plesača.