Igor Butman kvintet na Nišvilu

Saksofonista Igor Butman nastupiće sa svojim sastavom na Nišvilu 2020, u subotu 15. avgusta. Među članovima sastava su i Evgenij Pobožji – poslednji pobednik gitarskog takmičenja koje organizuje Herbie Hancock Institute of Jazz, i klavirista i pevač Oleg Akuratov. Oleg je 2018. godine osvojio drugu nagradu na Sarah Vaughan vokalnom takmičenju.

Nišvil džez festival će se u 2020. godini održati od petka, 7. avgusta do nedelje, 16. avgusta. Glavni program Nišvila trajaće od četvrtka, 13. avgusta do nedelje, 16. avgusta.

Igor Butman

igor
Foto – Nišville Jazz Festival

Igor Butman rođen je 1961. godine. Studirao je klarinet na Konzervatorijumu Nikolaj Rimski Korsakov, ali se ubrzo prebacio na džez saksofon. Sa 26 godina je otišao u Ameriku, a dok je još živeo u tadašnjem Sovjetskom savezu, često je pozivan na turneje koje su po rusiji organizovali velikani američke džez scene.

Studirao je džez izvođenje i kompoziciju na Berklee koledžu u Bostonu gde je vodio svoj bend sa pijanistkinjom Rachel Z. Svirao je i snimao u sastavima koje su vodili Billy Taylor Walter Davis Jr, Monty Alexander, Lionel Hampton, Gary Burton… Na njegovom prvom solo albumu u Americi (1993) svirali su Eddie Gomez, Lyle Mays i Marvin Smitty Smith.

27. oktobra 2011. godine, na koncertu kojim je proslavio pedeseti rođendan, Igor Butman je u Kremlin sali u Moskvi pred 6.000 posetilaca, nastupio u svetskom džez krem društvu. Njega su činili Wynton Marsalis, Natalie Cole, Billy Cobham i Christian McBride. Taj koncert se smatra jednim od najznačajnijih džez događaja u Rusiji, a Igor Butman je dan kasnije od tadašnjeg predsednika Rusije Dimitrija Medvedeva dobio zvanje narodnog umetnika

Igor Butman je osnivač i direktor festivala The Triumph of Jazz. Vlasnik je i umetnički direktor moskovskog džez kluba Le Club, otvorenog 1998. godine. Klub je uvršten na Downbeat listu 100 najboljih džez sala na svetu. Preseljen je 2006. godine pored moskovskog parka pod imenom Igor Butman Club, dok je 2011. godine otvorio i svoj drugi klub.