“INCOGNITO” NA “NIŠVILLE” FESTIVALU

Rodonačelnici britanske “acid jazz” scene, sastav “Incognito”, koji ove godine obeležava 35 godina postojanja, u okviru aktuelne svetske turneje “Amplified Soul Tour” nastupiće na predstojećem “Nišville jazz” festivalu. Koncert će održati u petak, 14. avgusta, u niškoj Tvrđavi.

Album “Amplified Soul”, koji će Incognito promovisati u Nišu, sedamnaesto je izdanje benda (ne računajući remikse, singlove i kompilacijske albume) i odmah po objavljivanju popeo se na prvo mesto prestižne top liste “Billboard Top Contemporary Jazz Album Charts”. Sa albuma se, kao prvi singl, odmah izdvojila numera “Hats (Make Me Wanna Holler)”, pesma zaraznog “funk – jazz” ritma sa jakim primesama “soul”-a snimljena u najboljem nasleđu najvećih hitova iz ranijeg perioda benda.

“Incognito” je već nastupao na “Nišville” festivalu 2006. godine. “Interesantno je da se i danas, nakon skoro 9 godina, i dalje govori o fantastičnom koncertu grupe “Incognito” na Nišvilu 2006. godine na letnjoj pozornici niške Tvrđave, kada ni jaka kiša nije mogla da pokvari spektakl koji je trajao 2 sata i 20 minuta. A vođa sastava Jean-Paul Maunick (Bluey) izjavio je nakon silaska sa bine da im je ovo “verovatno najbolji nastup u karijeri”.“, kažu iz organizacije festivala.

Početak priče o grupi koja je do danas ostala “duboko ukorenjena” u fuziju džeza i fanka sedamdesetih godina, datira upravo s kraja te decenije kada su Bluey i Paul “Tubbs” Williams osnovali “disco-funk” sastav “Light of the world”. 1980 godine menjaju ime u “Incognito” i objavljuju prvi singl “Parissiene girl” i album “Jazz funk”.

Međutim ostatak osamdesetih protiče u relativnoj neaktivnosti, a cela stvar dobija ubrzanje kada njihov fan – DJ i BBC radijski voditelj Gilles Peterson 1991. godine osniva etiketu “Talkin’Loud”, za koju Incognito objavljuje prvo hit singl “Always there”. A zatim i album “Inside life” na kojem su učestvovali mnogi od najboljih muzičara britanske “groove” zajednice. Ono što je ovim izdanjem nagovešteno, u velikom stilu je potvrdjeno sledećim albumom “Tribes, Vibes & Scribes“, sa furioznom obradom pesme Stivija Vondera “Don’t You Worry ‘Bout a Thing”, koja postaje veliki hit i definitivno ustoličava “Incognito” kao glavnog predvodnika ekspanzije “acid jazz”-a, što ovaj sastav ostaje i do današnjih dana.

U proteklih 35 godina “Incognito”, a posebno frontmen benda Jean-Paul Maunick (Bluey), sarađivali su sa velikim brojem poznatih muzičara: Marcus Miller, Chaka Khan, Steve Winwood, Omar, Philip Bailey, George Benson, Stevie Wonder… A mnogi poznati producenti i DJ-evi (Roger Sanchez, David Morales, Steve Harvey, itd.), inspirisani radom grupe, udahnuli su novi život nekim antologijskim numerama uradivši odlične remikse, koji su i danas aktuelni na “clubbing” sceni i mnogim festivalima.

Ovogodišnji “Nišville jazz” festival biće održan u periodu od 13. do 16. avgusta u niškoj Tvrđavi.