IRIE FM NA FESTIVALU POZITIVNI

Jedan od najpopularnijih bendova u regionu, beogradski sastav Irie FM nastupiće na ovogodišnjem festivalu PozitivNI u petak 1. juna u parku Čair.

Bend će nastupiti prvi put na festivalu, ali i prvi put u Nišu. PozitivNI i ove godine ostaje veran tradiciji da svojim posetiocima celokupan program daruje besplatno tako da će  osmeh i pozitivno raspoloženje biti ulaznica za ovaj koncert.

Irie FM bend čini osmočlana ekipa: Vukašin Marković, Slobodan Jovanović, Ana Protulipac, Uroš Milojević, Nikola Spasić, Sava Miletić, Dejan Nestorović i Ivan Radivojević.

Prema rečima članova, žanrovski, koreni zvuka benda Irie FM i njihovog prvog albuma “Skills Of The Youths” (“Veštine mladih”) se nalaze na području karipskog mora i londonske podzemne železnice, vešto zamotanog u kaput sa Kalenić pijace.

Na krilima ovog izdanja i Rototom takmičenja 2012. godine, bend je proglašen za najbolji mladi evropski reggae bend u Evropi, u konkurenciji od preko 600 bendova. Kao nagradu, bend je osvojio turneju po Evropi uz prajmtajm satnice na najvećim reggae festivalima, gde je imao prilike da svira sa svim velikim imenima iz domena reggae muzike.

“Novi material benda, je drugačiji prvenstveno zbog pesama na maternjem jeziku, ali je i žanrovski “roots reggae” pravac obogaćen uplivima drugih muzičkih ukusa, kao što su disco, afrobeat, funk i drugi. Time bend crpi svoje uticaje iz više sfera, stavljajući ovaj put akcenat na kulturološki bližu formu teksta, što se pokazalo kao veoma pozitivna promena. Više svirki van zemlje nego u zemlji, evropska priznanja i turneje po Evropi i Indiji, su dokaz kvaliteta Irie FM, ali i bude želju da se ovaj bend češće pojavljuje na domaćim prostorima”, saopštavaju organizatori.

IrieFm je bend novog pop zvuka iz Beograda. Meša različite tradicionalne pristupe pop muzici, i povezuje ih, bez mnogo osvrta na žanr, tako da zvuk benda varira od pesme do pesme.

Ovogodišnji PozitivNI festival održaće se od 31. maja do 3. juna 2018. godine.