foto: Marko Živanovic

ISKOPAVANJE IZ „MAJDANA“ SA GITARISTOM LUKOM NIKOLIĆEM

Bend iz Niša „Majdan“ je 8. aprila objavio svoj prvi spot za pesmu „To nisam ja“. Spot je objavljen na YouTube kanalu benda, a snimali su Nikola Pejčić i Petar Stanković, koji je i montirao. Za audio produkciju su zaduženi bili Marko Živanović i „Devotion Studios Belgrade“.

Bend su pre godinu dana oformili Nemanja Erić i Luka Nikolić i do sada su imali 3 nastupa – u Majdanpeku i Nišu sa bendom „Artan Lili“ i najskoriji nastup je bio u Jagodini. „Majdan“ čine: vokal i gitarista Nemanja Erić, gitarista Luka Nikolić, basista Luka Novaković i Milan Stojiljković za bubnjevima.

Gitarista benda Luka Nikolić kaže da je pesma „To nisam ja“ singl koji najavljuje predstojeći album. „To je ujedno prva pesma koju smo napisali kao bend, najduže je sviramo i na izvestan način smo se srodili sa njom, te je bila logičan izbor za vodeći singl, pored svoje neporecive hitičnosti buahahah. Šalu na stranu, veoma je volimo i naravno da je ne bismo izostavili sa albuma – bez nje bi album imao samo osam pesama pošto više nismo ni stigli da napišemo do početka snimanja. Toliko od „šalu na stranu“, kroz smeh dodaje Luka.

Album „Minimum sličnosti, minimum razlike“ će imati devet pesama, a o detaljima govori Luka: „Potrudili smo se da album bude svirački i aranžmanski jak, ali nikad na račun samih pesama i emocija koje nose. Veoma nam je stalo da što širi krug ljudi prepozna tu dušu u našoj muzici. Tehnička izvedba je naravno bitna, ali ne osnovna stvar po kojoj želimo da nas prepoznaju. Svi smo ranije svirali u bendovima gde je fokus bio više na samoj svirci nego na suštini, a to je ta ljudskost koju svi delimo i koja je fokus ovog albuma i našeg (budućeg) rada uopšte.

Luka objašnjava i sam naziv albuma „Minimum sličnosti, minimum razlike“: „MSMR je izraz iz teorije muzike koji se nama (ok, našem Nemanji, kao akademskom muzičaru) učinio kao najpogodniji opis muzike koju sviramo. Nešto kao „niđe veze, a opet je sve povezano“. Činjenica je da ima pesama na albumu koje na prvo slušanje nemaju dodirnih tačaka jedna sa drugom, žanrovski ili kako god, ali se nadamo da će slušaoci vremenom osetiti da postoji ta nit koja ipak sve to povezuje u jednu celinu. I nama je trebalo vremena, ali smo je ipak pronašli. Svi slušamo mnogo različite muzike i nismo ništa zajedno stvorili pre ovoga, pa je bilo za očekivati da na prvom izdanju zazvučimo kao skup svih sopstvenih uticaja“, smeje se Luka i najavljuje drugi album: „Već radimo na drugom albumu koji će biti jednako raznovrsan mada za nijansu „fokusiraniji“ i malo više „naš“, ako mogu tako da se izrazim.

Autori pesama na albumu „Minimum sličnosti, minimum razlike“ su frontmen benda Nemanja Erić i Luka Nikolić, a u stvaranju će se na drugom albumu priključiti i basista Luka Novaković. „Album je vrlo ličan i, kao takav, odraz Nemanjinih i mojih pogleda na svet, na same sebe, bliske ljude koji nas okružuju i sve ono što čini život vrednim življenja. Lirički veoma egocentričan album, ako može tako da se kaže, ali opet, smatramo da je za debi album i upoznavanje sa svetom to sasvim logičan i ok pristup pisanju. Ima i nekih mračnijih trenutaka, ali sve je to u službi slanja jedne poruke koja je u globalu veoma pozitivna, a to je da treba oberučke prigrliti sve ono što nam se dešava i iz toga izvući najlepše“, kaže Luka.

Luku smo, nezaobilazno, pitali i o daljim planovima benda i u pokušaju duhovitosti postavili pitanje o tome šta će sledeće iskopati iz Majdana. „Planiramo da što pre izdamo album, još jedan ili dva singla, svetsku turneju i brdo para. Ok, sve osim poslednjeg. Šalu na stranu (ovaj put stvarno), planiramo da se koncertno aktiviramo što je više moguće i u Srbiji i u regionu, kako bismo valjano ispromovisali sve na čemu smo radili poslednjih godinu dana. A radili smo mnogo. Zaista je mnogo ljubavi i truda uloženo u ovaj album, pa samim tim želimo da to što bolje i uživo predstavimo, jer verujemo da imamo šta da kažemo kao bend, u najširem smislu rečeno. Svi se bavimo i nekim drugim poslovima, ali umetnost i muzika su osnovne sile koje nas pokreću, tako da se kopanje nastavlja nesmanjenim intenzitetom! Pesme za sada naviru same od sebe, tako da ni mi još ne znamo šta nas čeka. Sve što znamo jeste da se trudimo da stvorimo nešto što će se slušati i za 30 godina, živi bili pa videli da li će tako i biti, imamo pravo da se nadamo“, odgovara Luka Nikolić.