Izložba fotografija Dušana Mitića Cara – Sićevo

U Galeriji NKC u četvrtak 5. novembra u 18 sati svečano će biti otvorena izložba Sićevo, niškog fotografa Dušana Mitića Cara.

“Izložba je posvećena 30. godišnjici od osnivanja Književne kolonije Sićevo. Pošto zbog pandemije ove godine nije održana književna kolonija, izložba fotografija Dušana Mitića Cara, nastala tokom dugog niza godina održavanja kolonije, podseća i svedoči ovoj značajnoj godišnjici književne manifestacije koja je do sada ugostila više stotina najznačajnijih srpskih pisaca, kao i veliki broj pisaca iz regiona i sveta. Iduće godine u uobičajno vreme, sredinom septembra, održaće se odložena 30. Književna kolonija. A izložba Sićevo treba da posluži i kao podsećanje na godišnjicu i kao najava za 2021. godinu.”

cara
Foto – NKC

Na otvaranju govoriće Dalibor Popović Pop, predsednik Društva književnika i književnih prevodilaca Niša i autor koncepta izložbe i Milјan Nedelјković, likovni autor kataloga izložbe.

„Pred vama su fotografije niškog fotografa i našeg prijatelјa Dušana Mitića Cara za koga kažu „da ga dosta lјudi zna, a malo poznaje“. Poslednjih decenija je prisutan na svim događanjima, kako u Nišu, tako i na jugu Srbije, neumorno zapisujući, klešući u kamen srebro-bromida, naše vreme i priče o nama, o istorijskim prilikama našeg vremena. Fotografije su nastale u poslednjih trideset godina na Međunarodnoj književnoj koloniji Sićevo…”, Milјan Nedelјković, iz predgovora kataloga.

Na izložbi su predstavlјene 42 fotografije. Podelјene su u tri tematske celine: zvaničnog dela programa (otvaranje Kolonije, uručenja nagrada, večeri), portreta umetnika i ostalih učesnika Kolonije; nezvaničnog dela programa, druženja, obilaska okoline, koktela…

Dušan Mitić – Car

cara
Foto – NKC

Rođen 1953. da bi fotografisao. Politički neopredelјen. Ne slika svadbe i ispraćaje. Preferira Life fotografiju. Neoženjen. Politički neopredelјen. Pije rakiju bez vode i vino bez sode. Slaže se sa Robertom Kapom da je samo objavlјena fotografija završena fotografija. Voli crnobelu, jedva podnosi kolor fotografiju. Radi za različite tiražne novine. Protiv svoje volјe objavio crno-belu knjigu rok fotografija „Knjiga ritma“ 1991. godine, zatim preterano luksuznu foto-monografiju „Niš – grad na snovima“ 1995, te bibliofilsku knjigu „Knjiga bede“, u pedeset i jednom primerku 2001. godine i „Carski rez – Izložba za poneti“, luksuznu foto-monografiju u izdanju Nišvil fondacije 2017. godine. O izložbama i objavlјenim fotografijama baš i nema evidenciju. Zato čuva sve negative koje je ikada snimio.

Fotografije Niša Dušana Mitića Cara iz nekog malo drugačijeg vremena možete pogledati i na Megafonu.