IZLOŽBA MLADIH KREATIVKI “ZENTANGLE AFRICA” U “DELI” PROSTORU

Prva izložba dveju mladih kreativki Majde Mehanović i Aleksandre Ristić, pod nazivom “Zentangle Africa“, biće otvorena u subotu, 26. decembra, u “Deli” prostoru (Davidova 2, Niš) u 18h. Postavka predstavlja prikaz njihovog ovogodišnjeg stvaranja. Aleksandra će predstaviti svoje slike u velikom formatu inspirisane plemenitim životinjama Afrike – slonovima. Dok je Majdin karakterističan izraz uokviren zentangle tehnikom crtanja.

Majda je svoj talenat otkrila sasvim slučajno, oslobađajući se studentskog stresa. Počevši da crta u sveskama iz kojih je učila za ispite, nije ni mogla da zamisli da će pronaći hobi koji će joj otvoriti nova vrata.

Februara meseca ove godine, dok sam spremala ispite, bila sam pod stresom i onda sam krenula u pauzama da crtam po svesci i shvatila da me to izuzetno smiruje. I malo po malo, počela sam da istražujem i rešila sam da probam. Tako je nekako sve spontano počelo. Slike sam izbacila na internet i ljudima se dopalo i nastavila sam. I tako, jedna, druga, treća, i sad imam 30 slika.“, objašnjava Majda.

Zentangle tehnika joj najviše odgovara, te je rešila da joj se posveti.

Zentangle tehniku sam prvi put videla na internetu, pa sam onda počela da istražujem o tome. Ukapirala sam da mi ta tehnika odgovara, da me smiruje, da mi nekako leži. Kad sam nervozna – crtam. Ona predstavlja kao neki vez – “tangle” je petlja, a “zen” je smirivanje, pa predstavlja u bukvalnom prevodu “smirujuću petlju”.“, dodaje ova izuzetno talentovana devojka.

O saradnji sa Aleksandrom Ristić i njihovim daljim planovima Majda kaže:

[quote]

Aleksandra i ja smo se upoznale pre neka tri meseca. Skontale smo se odmah, to prijateljstvo je počelo naglo i meni je okrenulo život za pun krug. Sve je krenulo spontano i opušteno, ali se pretvorilo u jednu ozbiljnu saradnju. I nadam se da ovo neće biti prva i poslednja izložba, već samo prva u nizu. Volela bih i da postoji neka stalna postavka, gde bi ljudi mogli da dođu i u bilo kom trenutku pogledaju i eventualno kupe neku sliku. Ovo sigurno neće biti kraj, planiram da se bavim ovim još dugo, samo da proširim priču i da se više uvežbam. A Aleksandra planira da upiše akademiju, tako da će sigurno nastaviti ovim putem i ovo će postati jedna ozbiljan stvar. Ona stvarno radi fenomenalno, ja sam oduševljena.“.

[/quote]

Ono što one žele da postignu ovom izložbom je da, pored prezentacije svojih radova, inspirišu posetioce, i sa uzbuđenjem čekaju da vide reakcije publike.

Izložba će biti otvorena do utorka, 29. decembra, a ulaz je slobodan.