????????????????????????????????????

Izložba o kralju Milanu i Obrenovićima u Nišu

U holu Istorijskog arhiva Niša, povodom jednog od najznačajnijih arhivističkih savetovanja, otvorena je izložba “Kralj Milan, prvi počasni građanin niški”. Javnosti su prikazana originalna dokumenta i predmeti porodice Obrenović. Mnogi su po prvi put izloženi van stalne postavke Muzeja srpske književnosti i Muzeja knjige i putovanja iz Beograda: originalni nameštaj, toaletni sto i dve stolice kraljice Natalije Obrenović, iz Legata porodice Leko. Izložba se može videti do 14. oktobra 2020. godine svakog dana i vikendom od 8 do 20 sati.

Poverljiva dokumenta, pisma i fotografije na izložbi

Niškoj publici prikazano je 27 stranica pisama kralja Milana koja su svojevrsni udžbenik za vladanje, nastao 1897. godine u Beču. Pisma su poslata njegovom sinu kralju Aleksandru Obrenoviću. Strogo su poverljiva i u njima se izlaže detaljan državno-društveno-politički program Srbije tog vremena. Pored toga, izloženi su meniji sa dvora, originalne fotografije kralja Milana i kraljice Natalije, štap kralja Milana. Zatim, jedna od poslednjih fotografija Aleksandra i Drage na kojoj su se fotografisali sa oficirskim korom, neposredno pred ubistvo, i fotogrfiju potpisali.

“Naročito je značajna prva srpska knjiga o policiji na kojoj se nalazi beleška kneza Mihaila Obrenovića koju je napisao kada je imao samo pet godina. Ta beleška ujedno je dokaz da je mladi srpski knez kao sasvim malo dete već bio pismen. To je bila retkost ne samo u Srbiji, već i u Evropi tog vremena”, kaže Viktor Lazić, predsednik Udruženja Adligat, koje je u saradnji sa Istorijskim arhivom Niša organizovalo izložbu.

Kralj Milan je oslobodio Niš od turske vladavine 1878. godine i često je boravio u ovom gradu. Na 13 sednica Skupštine Srbije održanih u Nišu (najviše posle Beograda), donet je veliki broj zakona i značajnih odluka za srpsku istoriju.

Međunarodno arhivističko savetovanje prvi put u Nišu

Izložba je postavljena povodom Međunarodnog arhivističkog savetovanja koje se po prvi put održava u Nišu. Učestvuje više od 50 najznačajnijih imena arhivistike i istoriografije iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Izložbu je posetila i ambasadorka Velike Britanije u Srbiji, njena ekselencija Šan Meklaud.

Udruženje Adligat je potpisalo još dva protokola o saradnji sa važnim niškim institucijama: Narodnim muzejem u Nišu i Filozofskim fakultetom Univerziteta u Nišu.