IZLOŽBA PLAKART STUDENATA FAKULTETA UMETNOSTI

Izložba PlakArt studenata Departmana za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti biće otvorena u utorak 19. februara.

Otvaranje počinje u 19 sati u galeriji “art55” u Nišu. Organizatori su Fakultet umetnosti i Srpska akademija nauka i umetnosti, Ogranka SANU u Nišu.

Radove izlažu:

Nikola Đorđević,Miloš Kostov, Kosta Vojinović, Jovana Živković, Aleksandar Tonev, Vukašin Ivković, Jovana Jovanović, Iva Prvulović, Mihailo Golubović, Nevena Stojanović, Nadica Kostić, Anastasija Kocić, Aleksandra Stojanović, Nebojša Stojković, Tijana Savić, Jovana Đorđević, Milan Nestorović, Tijana Mitić, Natalija Đorđević, Vasilije Injac, Mina Živić, Danilo Paunović, Milica Tasić.

Mentor je mr Slavica Dragosavac, vanredni profesor, a asistent: Jovana Nikolić.

“Izložba PlakArt studenata Departmana za primenjene umetnosti daje jedno od mogućih čitanja aktuelnih dešavanja dizajnersko-umetničke prakse studenata treće, četvrte godine i master studija na predmetu Plakat, predstavlјanjem izabranih i nagrađenih radova iz nastavnih i vannastavnih aktivnosti. A sa cilјem da testira granice između umetnosti i dizajna, markira izuzetnu posvećenost oblasti plakata i poveća sveukupnu vidlјivost delovanja studenata grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Nišu”, objašnjava metorka Slavica Dragosavac.

PlakArt: Šta sve može plakat?

“Plakat ima potencijal da na poseban način komunicira poruku ili mišlјenje o bilo čemu i da vas odmah privuče snagom slike ili lepotom svoje estetike, da konceptualizuje društvena pitanja, osvaja prostor za javno izražavanje ličnih stavova ili postane subverzivno aktivističko sredstvo koje nas izvodi iz hipnotizirane iluzije i vraća u društvenu stvarnost. Redefinisanjem pozicija likovnih i primenjenih disciplina, od tradicionalnih do digitalnih tehnika, otvorio se izuzetno moćan interdisciplinarni teren za višestrukost, eksperimentisanje sa umetnošću, dizajnom, prostornom grafikom, tipografijom, fotografijom, ilustracijom, video formom i konceptualnim postavkama u izlagačkim prostorima.”

Dragosavac dodaje da umetnik plakata može biti glas razuma, glasnogovornik iskrenih i jasnih vizuelnih poruka, govoreći iz sopstvenih iskustava i autentičnosti.

“Moglo bi se reći da savremene tendencije ohrabruju preplitanje likovne i primenjene umetnosti. Gde grafički dizajneri proširuju svoj opseg delovanja i preuzimaju iskustva iz umetničke prakse. I u svojoj oslobođenosti otkrivaju mnogo mogućnosti za prodor vizuelnih formi u verbalni format, kako bi likovni simbol dobio prednost nad informacijskim sadržajem.”