Izložba Savremena japanska grafika u Paviljonu

Izložba Savremena japanska grafika održava se u Paviljonu u Tvrđavi od 9. do 23. marta. 2021. godine. Organizator je Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu.

“Radi se o grupi od 60 likovnih stvaralaca, članova Udruženja japanskih grafičara, umetničke formacije koja je osnovana još 1931. godine. Od tada veoma aktivno nastupa na izložbama svuda po svetu sa ciljem promocije japanske umetničke grafike na međunarodnom nivou. Status jedinog japanskog udruženja profesionalnih grafičara dobilo je 2013. godine“, objasnila je autorka projekta dr. um Snežana Petrović sa Akademije umetnosti u Novom Sadu

Ona kaže da izložba ima za cilj promociju japanske kulture grafičkog lista.

izložba
Chie Kawabata – Пливање

Izložba predstavljena i Novosađanima

Pre Niša izložba je bila predstavljena i u Novom Sadu u Galeriji „ La Vista“.

“Krećući se između znakovnih, simboličkih, asocijativnih, geometrijskih, stilizovanih ili realističkih prizora, japanski grafičari makar u minijaturnom segmentu svog rada zadržavaju barem mrvicu tradicionalnog, najočiglednijeg u hvatanju fragmenta, trenutka, kratkog isečka iz realnog ili izmaštanog univerzuma“, zaključila je prof. dr. Jasna Jovanov istoričar umetnosti.

Do saradnje sa japanskim Udruženjem došlo je zahvaljujući angažovanju novosadske grafičarke Snežane Petrović koja je 2018. godine bila učesnik Grafičke radionice u Sićevu.

Izložba
Yuichiro Ishibashi – GSLU