IZLOŽBA “TEORIJA JEDINSTVA” VOJISLAVA RADOVANOVIĆA

Otvaranje izložbe Vojislava Radovanovića, pod imenom “Teorija jedinstva”, biće održano u petak, 8. maja, u 19h. Izložba će biti postavljena u galeriji “Salon 77” u niškoj Tvrđavi. Osmišljena je kao ambijentalna postavka u vidu modularne instalacije sačinjene od najnovijih crteža umetnika.

Naziv izložbe “Teorija jedinstva” pruža široki spektar mogućih aluzija na “jedinstvo” (npr. jedinstvo između nauke i umetnosti, materijalnog i duhovnog, racionalnog i emotivnog), ali u slučaju niške izložbe ovaj naziv možemo tumačiti kao posebno apostrofiranje jedinstva između prošlosti i sadašljosti odnosno kolaboraciju između samog umetničkog dela i izložbenog prosta. Njegovi crteži izvedeni filigranski preciznom linijom sa svojim floralnim motivima, specifičnim načinom realizacije (simuliranje mozaičke strukture) na idealan način korespondiraju sa galerijskim prostorom koji je nekadašnja džamija i sa kanonima i karakteristikama islamske umetnosti.

Nužnost obnove duhovnih i etičkih vrednosti u aktuelnom trenutku opšteg društvenog posrnuća stoji u konkekstu ove izložbe kao dominantna misao umetnika.“, objašnjava viši kustos Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu Milica Todorović.

Vojislav Radovanović je rođen je u Valjevu 1982. Diplomirao je na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2005. godine. Umetnički se usavršavao u Salzburgu (Austrija) i Parizu (Francuska). Realizovao je više od 20 samostalnih izložbi. Izlagao na više od 200 kolektivnih izložbi i festivala u zemlji i inostranstvu.

Član je ULUS-a od 2006. godine a od 2004. nastupa i kao član neformalne umetničke grupe “Corpus Artisticum”. Pored aktivnog bavljenja slikarstvom, autor je i urednik više televizijskih emisija iz oblasti kulturno-obrazovnog programa (Studio B, RTS 2,TV Artičok).

Vojislav Radovanović je umetnik mlađe generacije ali zavidnog profesionalnog iskustva i prepoznatljivog individualnog stila koji počiva na osobenoj ikonografiji, ličnom misaono filozofskom diskursu i jasno definisanom likovnom izrazu. Dominantne motive njegovog opusa prepoznajemo u riznici samoniklih biljaka. Korov, bocke i trave Radovanović poput nekog savremenog iluminatora slika i crta minuciozno, pedanto sa razrađenim detaljima. U njegovoj vizuelizaciji ovo “štetno” rastinje dobija ikonične atribute i simbolične vrednosti.“, dodaje Milica Todorović.

Izložba će biti otvorena do 24. maja, a ulaz je besplatan.