IZLOŽBA “UMETNOŠĆU PROTIV DEPRESIJE” DINE ABU MAYYALEH

Mlada umetnica iz Jordana Dina Abu Mayyaleh održaće izložbu slika i fotografija pod nazivom “Umetnošću protiv depresije” u periodu od 11. do 18. marta u “Gradskom klubu 1846” u Nišu. Svečano otvaranje izložbe je zakazano za nedelju, 11. mart u 18h, kada će nastupiti niški muzičar Janko Džambas. Izložba će biti svečano zatvorena 18. marta, a ulaz je besplatan.

Objašnjavajući svoj pravac kao dadaizam, Dina crpi svoju inspiraciju u suočavanju sa sobom i svojim duševnim stanjem. Njene slike nastaju u ekspresionističkim naletima, koje smatra ličnom terapijom, “terapijom boja”, kako sama kaže. Uz pomoć boja naučila je da kontroliše sebe i da utiče na druge da zajedno promene svet na bolje. Priroda njenog otvorenog duha ogleda se i u njenim autorskim fotografijama, koje dočaravaju njen specifičan pogled na svet.

Naziv izložbe “Umetnošću protiv depresije” oslikava Dininu stalnu borbu protiv ovog stanja, koje je nastalo kao posledica trauma.

Dina je rođena u Nišu, ali kao vrlo mala seli se sa porodicom u Jordan, odakle je njen otac. Tada se prvi put suočava sa kulturnim šokom – drugačijom kulturom, moralom, društvenim uređenjem, nepoznatim jezikom. S obzirom da se vidno razlikovala od drugih, plave kose i očiju, privlačila je pažnju koja se manifesovala u vidu neprihvatanja, napada i nasilnog ponašanja od strane muškaraca.

[quote]

“Mnogo sam imala problema zato što gde god da idem, neko me je jurio, neko me je pratio… Baš sam imala problema. Dvojica, trojica momaka su pokušavali da budu nasilni, pa je tad bila umešana i policija. Nisam mogla da verujem da takvi ljudi postoje, da takav način života uopšte postoji. Koliko žena može da se ponizi i od nekog koga ni ne poznaje“, priseća se ova mlada umetnica.

[/quote]

Završivši dva fakulteta u Amanu, glavnom gradu Jordana, Dina odlučuje da pobegne od takvog života u svoj rodni grad. Međutim, nakon dolaska u Niš, prvi put se suočava sama sa sobom i tada počinje da se javlja depresija, praćena napadima anksioznosti. Dugo je tražila pomoć i svoj mir je konačno pronašla u procesu rada na sebi, kroz razgovor i umetnost – slikanje, fotografiju, muziku, film i pisanje.

[quote]

Umetnost mi je pružila da upoznam sebe i da volim to što mi je dato. Naučila sam da se smirim i mnogo više kontrolišem sebe zato što sam se suočila sa sobom, oprostila sam sebi sve. Prošla sam kroz loše dane, samo krevet i depresija, i onda sam rekla – Zašto, kad mogu nešto lepo ljudima da pružim preko moje fotografije, preko boje…? Tako sam to zavolela najviše na svetu“, objašnjava Dina.

[/quote]

Kako bi usavršila svoj talenat, Dina Abu Mayyaleh je prošle godine upisala Fakultet za medije i komunikacije u Beogradu, smer Digitalne umetnosti i sada uveliko radi na stvaranju – što slika i fotografija, što pesama za novi album grupe “Bohemija”, čiji je član.

Dizajn – Jazzy design

Dininu priču možete pročitati i pogledati u prilogu “Njen način za borbu protiv depresije”.