IZLOŽBA “ZAJEDNIČKI ZAŠTITNIK” OTVORENA DO KRAJA SEPTEMBRA

U Galeriji Niškog kulturnog centra (Bul. Zorana Đinđića 37), u toku je izložba Udruženja “Art Brut Serbia” pod nazivom “Zajednički zaštitnik”. Zbog velikog interesovanja, izložba će za posetioce biti otvorena do kraja septembra.

Udruženje “Art Brut Serbia” se u okviru svog projekta “Raspad SFRJ” bavi umetničkim stvaralaštvom koje je na direktan ili indirektan način povezano sa ratovima na prostoru bivše SFRJ. Jedna od komponenti projekta je i umetničko-istraživačka akcija “Zajednički zaštitnik”.

Akcija bombardovanja SRJ od strane NATO Alijanse, čiji je zvanični naziv operacije “Allied Force”, odnosno “Saveznička snaga”, od trenutka ulaska NATO trupa na Kosovo i Metohiju, juna 1999. godine je transformisana u akciju “Joint Guardian”, što u slobodnom prevodu znači “Zajednički zaštitnik”. Izložbom radova, pružamo uvid u estetiku i analizu likovnog stvaralaštva u vanrednim i ratnim okolnostima. Ovaj najtragičniji period našeg društva, posle ratova na prostoru bivše SFRJ, sasvim sigurno je nadahnuo stvaranje originalnog umetničkog izraza prožetog teškim individualnim i kolektivnim iskustvom. – kažu iz Niškog kulturnog centra.

Otvaranje izložbe i tribine u Domu kulture Gračanica, 24. marta, na godišnjicu početka bombardovanja, označilo je i početak ove akcije.