IZLOŽBE NA “NIŠVILLE JAZZ FESTIVALU 2015 “

U sklopu pratećih programa ovogodišnjeg “Nišville Jazz Festivala”, kao i prethodnih godina, biće održano više izložbi fotografija i stripa. Posetioci festivala će moći da pogledaju izložbe fotografija Dušana Mitića Cara, pod nazivom “Carski rez – Nišville, prvih 20 godina”; Davorina Dinića “Senke starog Niša”, kao i izložbu fotografija sa konkursa “Viki voli Zemlju”. Pored fotografija, na festivalskom prostoru će biti izloženi i stripovi u okviru Međunarodnog festival stripa i pop kulture – “Striporama”.

Izložba fotografija legende niške fotografije Dušana Mitića Cara, koja nosi naziv “Carski rez – Nišville, prvih 20 godina”, biće otvorena u sredu, 12. avgusta, u 19h. Izložba će biti postavljena u novom izložbenom prostoru “Barutana” u Tvrđavi, kada će “Barutana” i formalno početi sa radom.

O D. M. Caru pisao je Gorana Stanković: “Rođen 1953. da bi fotografisao. Ne slika svadbe i ispraćaje. Preferira life/magnum fotografiju. Neoženjen. Politički neopredeljen. Pije rakije bez vode. Slaže se sa Robertom Kapom da je samo objavljena fotografija završena fotografija. Voli crno-belu, jedva podnosi kolor fotografiju. Radi za različite tiražne novine. Protiv svoje volje objavio crno-belu knjigu rok fotografija “Knjiga ritma” 1991. godine, zatim preterano luksuznu fotomonografiju “Niš – grad na snovima” 1995, te bibliofilsku knjigu “Knjiga bede”, u pedeset i jednom primerku, 2001. godine. O izložbama i objavljenim fotografijama baš i nema evidenciju. Zato čuva sve negative koje je ikada snimio.“.

Ove godine će u sklopu Nišvilla biti održana i “Striporama” – Međunarodni festival stripa i pop kulture, u organizaciji striparnice “Južni Darkwood” iz Niša. Na festivalu će gostovati neki od najpoznatijih domaćih i inostranih strip autora koji rade za najpoznatije svetske strip izdavače, kao što su: Branislav Bane Kerac, Rajko Milošević Gera, Dražen Kovačević, Mirko Čolak, Esad Ribić i Stevan Subić, zatim scenarista Marko Stojanović i strip teoretičar (široj javnosti poznatiji kao muzičar) Marko Šelić Marčelo. U press centru Nišvilla, tim povodom će biti izložena strip postavka Rajka Miloševića Gere, koja će biti otvorena u četvrtak, 13. avgusta u 18h.

U Salonu 77 biće postavljena izložba Davorina Dinića “Senke starog Niša” – rezultat istraživanja protoka vremena i njegovog neumitnog uticaja na naše živote i okolinu kroz spajanje fotografija starog Niša sa fotografijama načinjenim u današnje vreme. Oživljavanje prošlih vremena na ovakav način, nas čini neposrednim činiocima sopstvene istorije, koja nam inače uvek beži svojom apstraktnošću, i čini da svoje okruženje poštujemo na jedan drugačiji način a svoj život vrednujemo makar za nijansu više… Otvaranje izložbe je u utorak, 11. avgusta u 19h.

U utorak, 11. avgusta, u 19:30, na prostoru kod “Midnight Jazzdance” bine, biće otvorena izložba fotografija “Viki voli Zemlju”. Ovo je izložba najboljih radova sa istoimenog konkursa fotografija zaštićenih prirodnih dobara naše zemlje, kao deo međunarodnog takmičenja u kojem je učestvovalo 26 zemalja. Na konkurs je stiglo preko 800 fotografija, a najbolje je odabrao stručni žiri Zavoda za zaštitu prirode Srbije.