IZLOŽBE POVODOM “GODIŠNJICE SRPSKIH VELIKANA UMETNOSTI”

U okviru projekta “Godišnjice srpskih velikana umetnosti”, kojim se obeležavaju važni datumi velikih srpskih likovnih i muzičkih umetnika i kompozitora, u Nišu su organizovane dve izložbe. Multimedijalna izložba “Nadežda Petrović 1915-2015: Bolničarka sa paletom” biće otvorena 8. septembra u galeriji Sinagoga u Nišu. A biografska izložba o Korneliju Stankoviću i Isidoru Bajiću biće otvorena do 20. septembra u Galeriji Univerziteta “Nikola Tesla”.

2015. godina izuzetno je značajna zbog posebne prilike u kojoj se istovremeno slavi umetnost, kroz stvaralaštvo srpskih velikana u oblasti muzičke i likovne umetnosti. Ove godine navršava se 150 godina od smrti kompozitora, dirigenta i pedagoga Kornelija Stankovića, 100 godina od smrti muzičkog umetnika Isidora Bajića i 100 godina od smrti likovnog umetnika Nadežede Petrović.”, kažu sa Fakulteta umetnosti u Nišu.

Svečano otvaranje multimedijalne izložbe “Nadežda Petrović 1915-2015: Bolničarka sa paletom’ održaće se u utorak, 8. septembra, sa početkom u 18h u galeriji “Sinagoga” u Nišu. Autor izložbe je Mirjana Racković, kustos Galerije “Nadežda Petrović” iz Čačka. Izložbu će, pored predstavnika Fakulteta umetnosti u Nišu, otvoriti i Milica Petronijević, direktorka Galerije “Nadežda Petrović” iz Čačka. Izložba će trajati do 19. septembra i ulaz je slobodan.

Biografska izložba o Korneliju Stankoviću i Isidoru Bajiću otvorena je u utorak, 1. septembra, u Galeriji Univerziteta “Nikola Tesla”, (Kej Mike Paligorića br. 2) i trajaće do 20. septembra. Ulaz je slobodan.

Biografsku izložbu srpskih velikana u oblasti likovne i muzičke umetnosti u okviru projekta “Godišnjica srpskih velikana umetnosti” čine dokumentacija, rukopisi, fotografije, novinski izvodi, pisma, knjige, serijske publikacije i sva ostala prateća i adekvatna izvorna građa i dokumenta koja su informativnog karektera o umetnicima. Priprema izložbenog materijala Fakultet umetnosti u Nišu realizuje u saradnji sa Muzejem savremene umetnosti u Beogradu, Galerijom “Nadežda Petrović” iz Čačka i Muzejem grada Novog Sada.

Ovim projektom svi učesnici doprinose podršci i razvoju kulturnog, umetničkog i naučnog stvaralaštva umetnika, na taj način što će kao spona povezuju umetničke i naučne sadržaje formirajući jedinstveni doživlјaj umetničkog stvaralaštva. Ovo je takođe, jedan od efikasnih načina u borbi za očuvanje i zaštitu srpske kulture, ali i svojevrstan način poštovanja srpske umetničke tradicije.”, dodaju sa Fakulteta umetnosti u Nišu.