IZLOŽBA “VIDIVIDI” JOŠKINA ŠILJANA U JULIJAN DJUPONU

Naš najpoznatiji artbrut umetnik, Joškin Šiljan, dolazi u Niš sa izložbom “VidiVidi”.

Izložba Nebojše Stojkovića, u umetničkom svetu poznatijem kao Joškin Šiljan, biće otvorena u sredu 27. februara od 19 sati, u kući Julijan Djupon u Nišu.

 

Joškin Šiljan ukratko

 

Joškin Šiljan rođen je u Pirotu 1953. godine. Živi i radi u Grdelici. Član je ULUS-a. Slika od 1987. godine, a izlaže od 1996.

Učesnik je brojnih domaćih i stranih likovnih salona, bijenala i kolonija. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja među kojima su:

- Nagrada za crtež na Bijenalu crteža i male plastike  Beograd – 2005. godine;

- Zlatna paleta – nagrada za slikarstvo na Prolećnoj izložbi ULUS-a u Beogradu – 2006. godine;

- Nagrada za slikarstvo Art salon Leskovac u Leskovcu – 2006. i 2007. godine;

- Velika nagrada za izložena dela (kombinovana tehnika), 14. Bijenale naivne i marginalne umetnosti, Jagodina – 2009. godine;

- Prva nagrada za slikarstvo na papiru, na Bienalu za crtež – OSTEN u Nacionalnoj galeriji Makedonije u Skoplju – 2016. godine.

 

Drugi o Joškinu Šiljanu

 

“Linija, kojom počinje i završava svoj nesvakidašnji likovni dnevnik, znači mogućnost beleženja samog toka ideje u trenutku rađanja, iskrenost u poruci. Poput topografske skice terena nekog imaginarnog pejzaža, njegovi radovi ukazuju na snagu vedrog duha, neretko njegov nesvesni satirični stav prema životu i okolini. Jarki, sirovi kolorit pokazuje svu spontanost umetnika, koji se igra formom i bojom, poetski nadahnut. Sklonost ka apstrahovanju forme, zapravo je nesvesna težnja za brzinom iskazivanja svojih misli likovnim izrazom” – ovako rad Joškina Šiljana opisuju u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Ovaj umetnik neobičnog imena i stila, zaintrigirao je originalnošću i multimedijalnog umetnika Marija Del Kurta, nekada kustosa muzeja u Lozani, koji je 2017. godine odlučio da o njemu snimi dokumentarni film.

Objavljeno Autor: kultURA Postavljeno u NAJAVE, Vesti

Komentarisanje je zatvoreno.