JUBILARNI FESTIVAL “SLOBODNA ZONA” U NIŠU

Jubilarni deseti festival angažovanog filma “Slobodna zona” biće otvoren u petak, 7. novembra, projekcijom dokumentarnog filma “20.000 dana na Zemlji” i trajaće do 12. novembra. Svečano otvaranje biće održano u bioskpu “Vilin grad”, dok će ostale projekcije biti prikazane u Niškom kulturnom centru.

Na programu su i ove godine najbolji društveno angažovani dokumentarni filmovi, dobitnici nagrada na festivalima širom sveta. Na repertoaru festivala naći će se ukupno 11 ostvarenja režisera iz Velike Britanije, Francuske, Holandije, Hrvatske, Belgije, Ukrajine, ali i Izraela, SAD-a, i Mauritanije.

Organizatori posebno ističu filmove za koje očekuju najveće interesovanje publike a to je film Vima Vendersa “So zemlje” i ukrajinski film “Pleme” koji je snimljen na znakovnom jeziku.

Od decembra, a najkasnije u januaru u saradnji sa Niškim kulturnim centrom, festival “Slobodna zona” će nastaviti da živi kroz program “Dokumentarni četvrtak“, kada će jedan četvrtak u mesecu biti posvećen dokumentarcima.

“Zona” organizuje i nagradni konkurs u kome će kroz igru svojim vernim fanovima dodeliti karte za filmske projekcije. Zainteresovani treba da fotografišu crvene nalepnice na kojima je ispisano “10. Slobodna zona”, ime filma i režisera i postave ih na Fejsbuk stranicu festivala.

Karte za svečano otvaranje u bioskopu “Vilin grad” prodavaće se po ceni od 260 dinara, a karte za projekcije ostalih filmova u Niškom kulturnom centru, posetioci će moći da kupe po ceni od 100 dinara.

PROGRAM:

Petak, 07. novembar
20h – “20 000 dana na zemlji”

Subota, 08. novembar
19h – “So zemlje”
21h – “Ljubavna odiseja”

Nedelja, 9. novembar
19h – “Motivacija: nula”
21h – “Potraga za felom”

Ponedeljak, 10. novembar
19h – “Dolazimo kao prijatelji”
21h – “Omar”

Utorak, 11. novembar
19h – “Ne ostavljaj me”
21h – “Timbuktu”

Sreda, 12. novembar
19h – “Žirafa”
21h – “Pleme”