KAMERNA BANDA U HOLU GRADSKE KUĆE

Ansambl Kamerna banda će 8. aprila nastupiti u holu Gradske kuće od 19 sati.

Kamerna banda, održaće celovečernji koncert savremene srpske muzike, u organizaciji Studentskog kulturnog centra Niš, a na programu su dela Tošića, Divjakovića, Golemovića Hristića i druga…

Kamernu bandu čine:

– Marina Bidžovski Trajković (sopran);

– LJiljana Ranković (violina);

– Anđela Bratić (flauta);

– Sanja Vukosavljević Milenić (klavir).

One od 2011. u specifičnom sastavu – sopran, flauta, violina i klavir, za koji u muzičkoj istoriji ne postoji obimnija literatura, neguju i promovišu srpsku kulturnu baštinu, kažu iz Studenstkog kulturnog centra.

Ovaj muzički ansambl je iz Kragujevca. U njegovom nazivu je arhaični termin banda kao eho davnog ansambla iz istog grada – Knjaževsko – srpske bande, kneza Miloša Obrenovića, koja je pod vođstvom J. Šlezingera 1831. godine označila početak moderne muzičke i građanske kulture u Srbiji.

“Kako je, zbog svoje specifičnosti, ansambl sa jedne strane ograničen malim brojem originalnih kompozicija, sa druge strane predstavlja podstrek i izazov za stvaraoce, pa se „ Kamerna banda“ repertoarski vezuje za dela savremenih srpskih kompozitora”, dodaju iz SKC.

Kamerna banda je do sada imala nastupala u Srbiji:

– Kragujevac (muzički festival OKTOH, Univerzitetska galerija, Galerija Narodnog muzeja, Prva kragujevačka gimnazija);

– Niš (Kulturni centar, Koncertno-izložbeni prostor FU), Beograd (Kolarčeva zadužbina – Velika dvorana, Studentski kulturni centar, Galerija Srpeke akademije nauka i umetnosti, KCB – ArtGet Galerija,);

– Novi Bečej (Dani Josifa Marinkovića);

– Novi Sad (Matica srpska, Zavod za kulturu Vojvodine);

– Leskovac (Svečana gradska sala). Pored toga nastupao je u Crnoj Gori (Festival Barski ljetopis), Bosni i Hercegovini (Istočno Sarajevo) i Italiji (Međunarodni festival Musiche in mostra, Galleria d’Arte Moderna di Torino.