KAMERNA BANDA U HOLU GRADSKE KU@E

Ansambl Kamerna banda će 8. aprila nastupiti u holu Gradske kuće od 19 sati.

Kamerna banda, održaće celovečernji koncert savremene srpske muzike, u organizaciji Studentskog kulturnog centra Niš, a na programu su dela Tošića, Divjakovića, Golemovića Hristića i druga…

Kamernu bandu čine:

- Marina Bidžovski Trajković (sopran);

- LJiljana Ranković (violina);

- Anđela Bratić (flauta);

- Sanja Vukosavljević Milenić (klavir).

One od 2011. u specifičnom sastavu – sopran, flauta, violina i klavir, za koji u muzičkoj istoriji ne postoji obimnija literatura, neguju i promovišu srpsku kulturnu baštinu, kažu iz Studenstkog kulturnog centra.

Ovaj muzički ansambl je iz Kragujevca. U njegovom nazivu je arhaični termin banda kao eho davnog ansambla iz istog grada – Knjaževsko – srpske bande, kneza Miloša Obrenovića, koja je pod vođstvom J. Šlezingera 1831. godine označila početak moderne muzičke i građanske kulture u Srbiji.

“Kako je, zbog svoje specifičnosti, ansambl sa jedne strane ograničen malim brojem originalnih kompozicija, sa druge strane predstavlja podstrek i izazov za stvaraoce, pa se „ Kamerna banda“ repertoarski vezuje za dela savremenih srpskih kompozitora”, dodaju iz SKC.

Kamerna banda je do sada imala nastupala u Srbiji:

- Kragujevac (muzički festival OKTOH, Univerzitetska galerija, Galerija Narodnog muzeja, Prva kragujevačka gimnazija);

- Niš (Kulturni centar, Koncertno-izložbeni prostor FU), Beograd (Kolarčeva zadužbina – Velika dvorana, Studentski kulturni centar, Galerija Srpeke akademije nauka i umetnosti, KCB – ArtGet Galerija,);

- Novi Bečej (Dani Josifa Marinkovića);

- Novi Sad (Matica srpska, Zavod za kulturu Vojvodine);

- Leskovac (Svečana gradska sala). Pored toga nastupao je u Crnoj Gori (Festival Barski ljetopis), Bosni i Hercegovini (Istočno Sarajevo) i Italiji (Međunarodni festival Musiche in mostra, Galleria d’Arte Moderna di Torino.

Objavljeno Autor: kultURA Postavljeno u NAJAVE, Vesti

Komentarisanje je zatvoreno.