KLAVIRSKI KONCERT U SALI FAKULTETA UMETNOSTI

U sredu, 10. oktobra sa početkom u 20sati, pijanistkinja Marija Wüthrich-Savićević održaće koncert u velikoj sali Fakulteta umetnosti u Nišu. Na Programu su Betoven, Šuman i Ravel, a ulaz je slobodan.

Rodjena 1984.god., Marija je svoje muzičko obrazovanje započela u Herceg Novom, a nastavila u Beogradu. Već sa 7 godina počela je da nastupa na koncertima i takmičenjima. U Beogradu je završila muzičku gimnaziju Josip Slavenski u klasi prof. Olge Bauer, a ambicija je vodila da upiše studije na Visokoj školi umetnosti u Bernu, kod prof. Aleksandra Madžara.Pozavršetku osnovnih i koncertnih Studija (Konzertdiplom) u Bernu, nastavlja specijalizaciju na postiplomskim studijama u Cirihu na Zürcher Hochschule der Künste, kod prof. Homera Francescha.

Do sada je nastupala na koncertnim podijumima širom Švajcarske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Italije kao i u Nemačkoj, Švedskoj i Norveškoj. Izuzetno zapažena bila su njena izvođenja dela Cesara Franka na Festivalu francuske muzike Ars Gallica u Bernu, kao i izvođenje dela Nikolaja Medtnera na Bienalu u Bernu 2005. godine. Nastupala je na festivalu Mostly Mozart Berne u Švajcarskoj, na mnogim koncertima u okviru EPTA-e u Švajcarskoj i Srbiji, na revijama Mladih talenata u Sremskim Karlovcima itd.

Dobitnica je brojnih nacionalnih i internacionalnih nagrada na pijanističkim takmičenjima: Vittoria Caffa Righetti– 1. nagrada na internacionalnom takmičenju u Kortemilji (Italija, 2010); 1. nagrada na Takmičenju mladih pijanista u Nišu (2002); 2. nagrada na internacionalnom pijanističkom takmicenju u Bitolju (Makedonija, 2001); 2. nagrada na takmičenju Vojislav Vučković (Beograd, 2001); specijlna nagrada za klavisrki duo na Saveznom takmičenju u Beogradu (2000) i mnogih drugih.

U julu 2002. god. Marija Wüthrich-Savićević svirala je na seriji koncerata u Bavarskoj u okviru Letnje muzičke akademije u Marktoberdorfu, a bitne umetničke impulse dobila je na Majstorskim kursevima značajnih klavirskih pedagoga medju kojima su prof. Viliam Brons, Wolf Harden, Arbo Valdma, Tomasz Herbut, Jura Margulis.

Pored solističkih nastupa, kao i nastupa u raznim ansamblima kamerne muzike, Marija je takodje strasna tango-pijanistkinja. Sa kvintetom Deseo de Tango kao i sa argentinskim bandoneonistom i kompozitorom Lucijanom Jungmanom, izvodi dela u kojima se daje akcenat na savremene muzičke poglede tradicionalnalnog argentinskog tanga. Održali su mnogo uspešnih koncerata u Švajcarskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Grčkoj i drugim zemljama širom Evrope.

 

PROGRAM

 

 L. V. Beethoven:  Sonata br .2 A-Dur , Op. 2 No. 2

Allegro vivace

Largo appassionato

Scherzo, Allegretto

Rondo, Grazioso

 

R. Schumann:  Bečki karneval Op. 26

Allegro

Romanze

Scherzino

Intermezzo

Finale

 

M. Ravel:  Jeux d’eau (Igra vode)

 

I. Albèniz: Iberia (II knjiga)

Rodeña

Triana