Književni susret sa Ninom Živančević

U petak, 18. septembra od 19 sati u Maloj sali NKC biće održan Književni susret sa Ninom Živančević. O pesničkom, prevodilačkom i esejističkom delu Nine Živančević sa autoricom razgovara Milena Mišić.

Važna napomena: zbog pandemije i aktuelne zdravstvene situacije, broj posetilaca je ograničen. Prisutni su dužni da nose maske i održavaju fizičku razdalјinu, uz poštovanje ostalih zdravstvenih mera.

Biografija

ninom
Nina Živančević – Foto – NKC

Nina Živančević, pesnikinja, esejista, spisatelјica, umetnički i filmski kritičar, prevodilac i dopisnica Nјujork Artsa iz Pariza, rođena je u Srbiji 1957. godine. Do sada je u Beogradu, Parizu i Nјujorku objavila 15 zbirki poezije, tri knjige pripovedaka, dva romana kao i dve studije o egzilu umetnika i pisaca („11 umetnica, slavenskih nomadkinja“ i monografija o životu Crnjanskog – „Miloš Crnjanski i njegov čitalac“).  Nјena poslednja knjiga antropoloških eseja „Ono što se pamti“ je dobila najvišu francusku stipendiju (Centre Nationale du Livre)  za kreativno pisanje 1917. (Kornet, Beograd). Dobitnica mnogih književnih nagrada. Nekadašnja asistentkinja i sekretarica Alena Ginzberga. Učestvovala je u uređivanju brojnih zbirki i antologija savremene svetske poezije.

Kao urednica i saradnica brojnih časopisa, Živančevićeva je prevashodno sarađivala sa New York Arts Magazine, Modern Painters, American Book Review, East Village Eye, Republique de lettres, Prestupom i NIN-om. Predavala je kao gostujući profesor na Naropa univerzitetu, Nјujorškom univerzitetu, Hariman Institutu i Univerzitetu St. Džon u Sjedinjenim Državama. Trenutno predaje engleski jezik i književnost na Sorboni. Te istoriju avangardnih pokreta u pozorištu i filmu na univerzitetu u Francuskoj. Gostujući je predavač na brojnim evropskim univerzitetima i školama.

Aktivno sarađuje sa pozorištem i radiom. Četiri njene drame su izvedene i emitovane u Americi i Velikoj Britaniji. A u Nјujorku je sarađivala sa Living Teatrom i sa Vuster grupom.